Izložba 'Vladimir Becić' prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Kako slijepa i slabovidna osoba može dodirnuti sliku, to je pitanje na koje je autorica Nataša Jovičić dugo godina tražila odgovor. Osmislila je taktilne dijagrame i audio vodiče, pa već sedmu izložbu prilagođava onima koji sliku ne mogu vidjeti.

Stavi ruku u gornji desni ugao, pomakni je dva centimetara udesno i osjetit ćeš kružnu liniju koja prikazuje glavu – čuje se iz audiovodiča za 'gledanje slika'.
Zoran Rogić iz udruženje za unapređenje obrazovanja slijepih tako može doživjeti sliku, a kaže da mu je prednost ta što je prije vidio, pa sada kada dobijem informaciju putem vodiča da se radi o glavi, moram si zamisliti tu glavu, moram si zamisliti tijelo dječaka u stolici i kukuruz koji on drži…  Djelo Vladimira  Becića 'Dječak s kukuruzom' osim što se čuje sada se i osjeća.

Tako autorica Nataša Jovičić kroz izložbu vodi slijepe i slabovidne osobe. Taktilni dijagrami i audio vodič slijepu osobu vode kroz sliku. Na ideji je povjesničarka umjetnosti radila 10 godina i osmislila pravu metodu. Ono što je tu novo i po čemu je ta metoda i izum je to što sam slikarsko djelo ispred nas podijelila u pet segmenata, pet taktilnih dijagrama i svaki taktilni dijagram govori o jednom dijelu slike,  objašnjava Nataša Jovičić, povjesničarka umjetnosti. Prvu stvar koju ja doživljavam kada dotaknem ovu plohu, ovaj dijagram, to je niz glatkih i ispunjenih ploha, točkica, linija ravnih, zaobljenih,  opisuje Zoran. No to mu bez audiovodiča ne bi puno pomoglo.

Ovo je sedma izložba slika koju je Nataša prilagodila slijepim i slabovidnim osobama. Približiti im slikarsko djelo za nju je poseban izazov. Skulpturu se može dodirnuti, ali kako dodirnuti sliku, to je pitanje. Na koje nije lako naći odgovor. Pet sjajno osmišljenih taktilnih dijagrama slijepoj osobi približavaju oblik, prostor, ključne elemente slike, pa čak i - boje.

Nataša Jovičić, koja je vrhunsku umjetnost slijepima približavala diljem svijeta, u New Yorku i Parizu – već radi na realizaciji nove ideje. Sljedeći projekt koji uistinu želim napraviti, to je knjiga povijest umjetnosti za slijepe osobe koja je u pripremi i koju mi je pomogla kolegica Iva Balaban odštampati u prvoj fazi i nadam se da će biti i odštampana u izdanju Moderne galerije u Zagrebu.

U Taktilnoj galeriji zagrebačke Moderne galerije izložba 'Vladimir Becić' prilagođena slijepim i slabovidnim osobama ostaje otvorena sve do prosinca.