Kako se živi s terapijskim psom

Uz pomoć pasa vodiča slijepe osobe mogu se sigurnije i brže kretati. Život im je kvalitetniji jer im pas putem naučenih 50-ak naredbi omogućuje samostalnost i neovisnost. U idućoj priči upoznat ćete gospođu Miru i njezina Maksa bez kojeg bi joj svakodnevnica bila mnogo teža.

Mira Katalenić gotovo cijeli svoj život provodi u potpunoj tami. Suočila se s gubitkom vida još za vrijeme školskih dana. Vid sam izgubila u 15 godini od posljedica glaukoma. Evo 50 godina sam slijepa. U tom razdoblju dijete se lakše privikne na neke okolnosti nego osobe u kasnijoj životnoj dobi. Meni je u tom razdoblju, te davne 1968. bilo važno da nastavim školovanje i sve sam tome podredila i navikla se na stanje koje se dogodilo.

Školovala se u Centar za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek', a osim dva sina, da se lakše nosi sa svim preprekama, uvelike joj pomaže terapijski pas za slijepe osobe, crni labrador Max. Bez mogućnosti da se krećem uz pomoć psa vodiča bila bih potpuno izolirana. A bez te kemije između čovjeka i psa ništa ne bi bilo ostvarivo. Pas nakon školovanja nauči 50 komandi kojima mi komuniciramo. Ali bez povezanosti ne bi se ništa moglo dogoditi ni u radnoj ulozi.

Orijentacija i kretanje za slijepe osobe velik su izazov jer svim drugim osjetilima treba zamijeniti osjetilo vida. Uloga psa vodiča tu je od velike važnosti. Max, kao i drugi psi vodiči, pronalazi izlazna vrata, određuje smjer kretanja, pronalazi stajalište, pješačke prelaze, zaobilazi prepreke… Slijepe osobe često trebaju našu pomoć prilikom kretanja, a Mira se dosad našla u različitim situacijama. Negativnih je sve manje, jer je podignuta svijet o potrebi terapijskih pasa. Ipak ponekad naiđe na negativnu reakciju primjerice prilikom korištenja javnog prijevoza. To je neshvaćanje elementarnog ljudskog prava da i ja trebam doći na posao. I da pas nije tu zbog svoje želje, nego zbog moje potrebe.

Budući psi vodiči na godinu se dana smještaju u volonterske obitelji koje ih odgajaju uz stručnu potporu. S 14 do 15 mjeseci starosti, terapijski pas počinje sa svojim školovanjem koje traj 6-7 mjeseci. Kada poliži ispit u obuku se uključuje i korisnik koji mora naučit svih 50 naredbi i mora stvoriti povezanost sa psom.

Cijeli proces obučavanja psa vodiča traje pune dvije godine, tada se dodjeljuje korisniku kako bi mu omogućio što bolji i kvalitetniji život te obilje sreće i radosti.