U Novi Vinodolski vraćaju se voćnjaci

Vinodolska je dolina od pamtivijeka poznata po vinovoj lozi, koja se posljednjih godina vraća u Vinodol. No, uz vinograde, nekada su ovdje bili bogati vrtovi i voćnjaci od kojih je živjelo na desetke sela. Danas je tu malo stanovnika, a nekada obrađivane poljoprivredne površine postale su šipražje. 

Igor Barac je s 5 godina odselio iz Vinodola. No, vrijeme provedeno ovdje, podno Viševice, dijelom je njegovih neprocjenjivih uspomena koje je nosio sobom po svijetu. Kad je došlo vrijeme da se može vratiti, došla mi je nekako romantičarsko entuzijastički da se vratim na starinu i da probam nešto tu napraviti kako su moji stari nekada, kaže Igor. I odlučio je obraditi zemlju, koju su generacijama obrađivali njegovi stari. Posadio je masline, trešnje, sačuvao stare oskoruše, no izabrao je smokvu. I to dvije autohtone sorte, po kojoj su Bribir i Tribalj nekada bili poznati. Za svoj je smokvik pripremio 5 000 četvornih metara. I probudio zanimanje.

Iako će smokve početi rađati za tri godine, a pun će urod imati tek za pet, Igor Barac vjeruje da se može živjeti od prihoda sa starine. Planira, kada dođe vrijeme, pokrenuti i agroturizam, jer mislim da je to budućnost ovog kraja.  Iako treba raditi i ulagati, smatra kako je to opravdano s obzirom na kvalitetu života kakvu se može imati u ovome kraju udaljenom 15-tak minuta vožnje od Crikvenice ili pola sata od Rijeke.

Vinova loza - od koje se nekada dobro živjelo - već se dvadesetak godina ponovno sadi na vinodolskim poljima, a uz potporu Poljoprivredne zadruge 'Plodovi Vinodola' vraćaju se i druge stare kulture. Masline. Trešnje. Znači, povratak na autohtone sorte. Počeli smo nešto i s bademima, ali u manjem opsegu,  objašnjava Željko Lončarić, upravitelj Poljoprivredne zadruge 'Plodovi Vinodola' Bribir. Za je smokve, tako, već dogovoren otkup. Bit će sušene, prerađene u smokvenjake, džemove, pekmeze. Prilika je to za nove generacije da probaju delicije kakve su spremale njihove bake. Tako se možda još netko odluči obrađivati zapuštene vrtove i vratiti se u ovaj bajkovit vinodolski kraj.