Dašak Brazila u Zagrebu

Plesati sambu odnedavno možete i u jednom zagrebačkom plesnom centru u kojem se održavaju besplatne radionice koje vodi mlada brazilska plesačica Anny Alves. Kako se snašla u Hrvatskoj i zašto je baš odabrala našu zemlju za život doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Any ima 28 godina, a ova egzotična plesačica sambe iz brazilskoga grada Salvadora nije ni sanjala da će je život jednog dana dovesti u nepoznatu joj zemlju Hrvatsku. Ovamo sam došla prvi put prije 7 godina. Imala sam prijateljice, zvale su me, malo sam se bojala jer je to nešto daleko, u Brazilu ne pričamo puno o vama jer je ste daleko,  otkriva Any. Ipak, želja za Europom i novim početkom bila je jaka, a kad je stigla na novi kontinent, shvatila je da nije pogriješila.  Ispunila je svoju želju da živi u Europi, jer kako kaže dosadno mi je u Brazilu...

Prvi korak nakon dolaska u Zagreb bio je učenje jezika. Bila sam na Filozofskiom fakultetu, studirala sam hrvatski jezik, šest mjeseci. Nakon toga je bilo bolje, jer je gramatika teška. Znate da je vaš jezik težak!?  Sada je malo lakše.  Jezičnu je barijeru odavno savladala, no zna se naći i pokoja teško joj izgovorljiva riječ. Našu je kuhinju odmah zavoljela, a kad je se pita za najdraže jelo, spremno odgovara - sarma i punjena paprika. Volim sarmu. Zašto? Drugačija je, mi nemamo to u Brazilu. To je jako fino. Domaću kuhinju jako volim.

S obzirom na njezinu ljepotu, često ju obasipaju komplimentima, osobito kada je u kostimu za sambu. Dobivam puno komplimenata. Ne samo od dečki ju nego i od cura. Samba - popularni južnoamerički ples afričkih robova pleše s jednakim žarom kao i prvog dana kad ga je zaplesala. Oduvijek sam plesala. Počela sam vježbati prije 10 godina kao profesionalna plesačica. Kaže da joj je bolje ovdje, jer je konkurencija manja. O sambi kaeže: samba je vrsta glazbe i plesa iz Afrike. Smatra se jednom od najvažnijih brazilskih kulturnih manifestacija. Kada se kaže samba zna se da je to iz Brazila.  Mnogi je pitaju poželi li se vratiti u Brazil, a s obzirom na to da joj se u Hrvatskoj dogodila ljubav - ima razlog više da ostane ovdje.  Ipak priznaje da joj nedostaje klima, sunce, hrana i obitelj. No, za sada vidim sebe ovdje. A ne znam, jer mi iz Brazila brzo mijenjamo, danas smo tu, a sutra možda u Italiji, Brazilu...

Any se nedavno ostvario san - u Zagrebu je otvorila školu sambe. U tijeku su besplatne radionice jer svim zaljubljenicima u ples želi prenijeti veliku strast prema sambi koju i sama osjeća.