Izložba godine - retrospektiva velikog hrvatskog slikara Ignjata Joba

U Klovićevim dvorima večeras je otvorena, za mnoge, izložba godine - "Vatra Mediterana", retrospektiva velikog hrvatskog slikara Ignjata Joba koji je obilježio slikarstvo 30-tih godina prošlog stoljeća. Naša je ekipa već jučer razgledala izložbu te vidjela i ono što će publici, ipak, ostati uskraćeno.

Golišavost svojih muza skrivao je od znatiželjnih pogleda, ali se zato nimalo nije ustručavao svog hedonizma i raskalašenih prizora iz života, o čemu svjedoče i prvi put zajedno izložena, njegova tri remek-djela iz 1935.

Stotinjak izloženih djela prikupljenih iz različitih muzeja i privatnih kolekcija gotovo je pola sačuvanog Jobova opusa, koji kritika uspoređuje sa slavnim Van Goghom.

Obojica su živjela intenzivno, depresivno i vrlo kratko. Osamdeset godina nakon smrti, Jobova su djela među najtraženijima. Cijena im doseže i milijun kuna. Iza Klovićevih vrata neprocjenjivo je blago!

Ignjat Job (1895. 1936.) rodio se u Dubrovniku gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju i odakle 1917. odlazi na umjetničku akademiju u Zagreb. Tamo stječe prve afinitete koji će utjecati na njegovu kasniju umjetnost, od El Greca, Goye, do Van Gogha i Muncha, no zbog neredovitog pohađanja nastave 1920. je izbačen s akademije.

Potom odlazi u Italiju gdje nastaje nekoliko prvih ozbiljnijih slika, te se ponovno vraća u Dubrovnik i Zagreb, a potkraj godine odlazi za Beograd, gdje upoznaje studenticu filozofije Živku Cvetković s kojom se ženi i u ljeto 1924. dobivaju kćer Cvijetu. Već 1925. oboljeva od tuberkuloze, zbog čega s obitelji seli u selo blizu Aleksinca, gdje nastaju slike tzv. minijaturne faze u kojima prevladavaju motivi iz Jobova rodnog mediteranskog podneblja. U to se podneblje napokon vraća 1927., najprije u Vodice kraj Šibenika, a potom i u Supetar na Braču gdje započinje najplodnije Jobovo stvaralaštvo.

Kustosica izložbe u Klovićevim dvorima je Iva Sudec Andreis. Izložba će biti otvorena do 8. siječnja iduće godine.