Ljepota žene i prirode u ljepoti kamena

U sklopu 'Dana crnogorske kulture 2016.' u muzeju Mimara u Zagrebu otvorena je izložba o ljepoti kamena, i o nekim drugim ljepotama koje taj kamen dočarava - 'Ljepota kamena'.

Ljepota žene, prirode u ljepoti kamena… Prepoznatljiv lirski rukopis najpoznatijeg crnogorskog kipara Miodraga Šćepanovića u Mimari. Ljepota je to koja mami na dodir, čežnju, ljubav, zagrljaj…  Žena je vječna inspiracija umjetnika, ženu voli vidjeti i žena, to su najljepši oblici koju mogu da privuku čovjeka kod žene, to su ti fini prelazi preko tijela…  Ja te prelaze volim, to je jedino usporedivo s pješčanim dinama..., ističe Šćepanović.  

Iako je kao cijenjen i međunarodno priznat umjetnik mogao za život i stvaranje izabrati poticajniju sredinu, nakon studija kiparstva u Beogradu, vratio se u rodno selo Selišta blizu Kolašina u Crnoj Gori. Jer, kaže, nigdje ne svijetu nema takvog kamenja kao u rijeci koja teče kroz njega. Kamen je to, kako sam saznao od ljudi koji to znaju, vulkanski iz korita rijeke. Vulkanska je pukotina korito kojom teče rijeka, a otkriva se i u onom dijelu kojoim je voda nekad tekla.

Miodrag Šćepanović koristi  tu prirodnu enrgiju i sinergiju riječnog vulkanskog kamena , višebojnog , to su sve prirodne boje kamena, bez naknadnih dorađivanja da bi kroz boju i oblik kamena, povezao prirodu, životinje, ženu,
ističe povjesničarka umjetnosti Iva Korbler. Ova je izložba uvod u Dane crnogorske kulture u Zagrebu, na kojima će se predstaviti suvremeni crnogorski slikari, glazbenici, književnici, filmski umjetnici…