Dubrovnik dobiva Muzej Domovinskog rata

Na posljednoj je sjednici dubrovačko Gradsko vijeće, nakon godina odgađanja, napokon donijelo odluku o osnivanju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. Tu potrebu potvrđuje i 70-ak tisuća posjetitelja izložbe Dubrovnik u Domovinskom ratu na godinu.

U tvrđavi Imperial na Srđu već je 8 godina postavljena izložba Dubrovnik u Domovinskom ratu, s vrlo bogatom građom. Toliko se dugo govori i o osnivanju dubrovačkog Muzeja Domovinskog rata.

To bi trebao biti prvi takav u Hrvatskoj. Iznimno je važno, smatra struka, da ostane muzej in situ, u Imperialu, koji je bio prva crta bojišta, a poslije je postao simbol obrane Dubrovnika.

Izložbu na Srđu do sada je pogledalo gotovo pola milijuna posjetitelja. Osim 300-tinjak četvornih metara namijenjenih budućem muzeju, tvrđava je u koncesiji tvrtke Razvoj Golf, koja je za listopad ove godine najavila početak obnove Imperiala.

Neslužbenu informaciju koju imamo je da bi tvrđava trebala krenuti u obnovu na proljeće. Bilo bi i djelatnicima i građanima i braniteljima - svima lakše kada bismo znali kada će to biti. S obzirom na to onda možete planirati i program i plan rada Muzeja i izložbe i sve, rekla je privremena ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk.

Zbog toga je upitno postavljanje izložbe kojom se, uz ostali prigodni program, 6. prosinca tradicionalno obilježava Dan dubrovačkih branitelja.