Škola kuhanja: Ukiseljeni šampinjoni

U devetoj epizodi kuharica amaterka i doktorica veterinarske medicine, Andreja Čakija iz Zagreba, pripremila je ukiseljene šampinjone, prilog koji je jednako ukusan uz topla ili hladna jela.

Osim korisnih savjeta za čišćenje osnovne namirnice, šampinjona, i pregleda postupka pripreme, Andreja se u ovoj epizodi posvetila savjetima za osiguranje higijenskih uvjeta ambalaže postupkom sterilizacije staklenki i poklopaca, kao i za postizanje duljeg roka trajanja pripremljenih ukiseljenih šampinjona, postupkom pasterizacije na niskoj temperaturi. Ovi postupci korisni su i kod pripreme drugih vrsta namirnica za zimnicu.

UKISELJENI ŠAMPINJONI 

SASTOJCI
Za 2 velike staklenke od 7 dcl
 
Šampinjoni - 1 kg
jabučni ocat - 2 dcl
Voda - 6 dcl
Sol - 1,5 žlica
Papar - par zrna
Lovor list - 1-2 lista
Češnjak - 3-5 režnjeva
Kopar
Timijan 

POSTUPAK PRIPREME:
U posudu za kuhanje umiješati vodu, ocat, zrna papra, češnjak, lovor list i ostale začine te uskuhati. Voda i ocat trebaju biti u omjerima 1:3. Dok kuha obirati po površini pjenu. Staklenke sterilizirati postupkom suhe sterilizacije u pećnici. Gljive  oprati  pod  hladnom  vodom.  Ukoliko  su  krupnije  mogu  se  narezati  nakon  pranja  na  polovine  ili  četvrtine.  Na nekoliko minuta gljive uroniti u kiselu otopinu, vaditi francuskom žlicom i ocijediti. Slagati ih u staklenke u redove, a potom dolijevati zaimačom otopinu dok se staklenkene popune. Otopina mora prekriti šampinjone u staklenkama. Staklenke na kraju pasterizirati postupkom niske pasterizacije.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.