Film 'Početak života' o važnosti prvih godina djetetova života

Inspirativan dokumentarni film "Početak života" Estele Renner, premijerno prikazan u sklopu Festivala o pravima djece, još je jednom podsjetio na važnost prvih godina djetetova života i njihovu veliku ulogu u daljnjem razvoju.

Film donosi živopisne priče obitelji diljem svijeta, dočarava kako već novorođena djeca stvaraju posebne veze sa svijetom. ?Početak života" prati djecu na četiri kontinenta te nas upoznaje s obiteljima i stručnjacima u različitim društvenim okolnostima.

Ovaj film pokazuje važnost početaka. Kako u filmu, tako i u životu ako promijenimo početak vrlo je izvjesno da ćemo promijeniti i cijelu priču, kazala je predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Umjetnička direktorica Festivala o pravima djece Tatjana Ačimović naglasila je kako u skladu s Konvencijom o pravima djeteta treba biti odgovoran, štiti pravo na obrazovanje ali i u drugim područjima.

Osmu godinu zaredom Festival o pravima djece slavi stvaralaštvo, filmsku umjetnost, pisanu riječ, dječja prava – ponajviše pravo na izražavanje, sudjelovanje, dostupnost svih kulturnih sadržaja svima, zajedništvo i jednakost. Besplatne projekcije održavaju se u 18 hrvatskih gradova.

Svi filmovi prilagođeni su za osobe s oštećenjima sluha i vida. Festival ovoga vikenda u popodnevim satima priređuje i interaktivne radionice "Rame uz rame" u kinu Tuškanac.