Šimin walking tour - hit na Trip advisoru

Šime Botica, zadarski turistički vodič svojom je Walking turom postao pravi hit na Trip advisoru, jednom od vodećih svjetskih turističkih portala. Šime na svoj osebujan način turiste vodi zadarskim ulicama i pripovijeda im o neobičnim detaljima iz zadarske povijesti.

Svako jutro već šest mjeseci na Narodnom trgu stoji Šime. S bijelom lumbrelom u rukama, turisti ga prepoznaju i prilaze. S Hello, Simon, počinje njihovo stominutno druženje.

Imao sam goste iz Novog Zelanda, Aljaske, Japana, Kine, Indije, Koreje, Argentine, Čilea i svih zemalja Europe, kaže.

Grupni turizam stvar je prošlih vremena, današnji gost voli individualan pristup.

Zadar, a i cijela Hrvatska, zbog proširene turističke sezone niskotarifnih letova ima velik broj individualnih gostiju pa netko treba i njih servisirati - a ja sam se tu našao pozvan, priča Šime.

Moto šetačke ture je dođite kao gosti, otiđite kao prijatelji. I bilo da ih je deset ili tek jedan, Šimin je pristup isti.

Nekad se dogodi da vodim turu i s jednom osobom, što mi nije problem, a ta osoba se osjeća počašćeno imati mene za privatnog vodiča po cijeni grupne ture. Dogodilo se s gošćom iz Španjolske, novinarkom iz Australije, kaže Šime.

I ritam grada, i okus paškog sira i bogata kulturna baština, doživljaji su razgledavanja sa Šimom. Meni je neugodno, eto koliko su oduševljeni, koliko su otvoreni, koliko akceptiraju našu kulturu, mi trebamo davati samo sebe, naglašava Šime.

Uz šarm vodiča ključ uspjeha walking ture je upornost. I onda kada nitko ne bi prišao, Šime je čekao. Važan je i dobar glas zadovoljnih gostiju koji se brzo širio internetskim prostranstvom.