Hodanjem do zdravlja

U sklopu Nacionalnog programa 'Živjeti zdravo' Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sutra, 15. listopada 2016. godine organizira javnozdravstvenu akciju 'Hodanjem do zdravlja'.

Uz neizostavnu šetnju Maksimirom, s početkom u 10.00 sati, građani će imati priliku uživati i u drugim rekreativnim aktivnostima te pritom dobiti savjete što mogu učiniti za svoje zdravlje.

Javnozdravstvenom akcijom 'Hodanjem do zdravlja' želi se osvijestiti građane o važnosti hodanja kao jednog od najučinkovitijih i zdravstveno najpoželjnijih oblika tjelesne aktivnosti. Tijekom šetnje na posebno označenoj stazi u sklopu Parka Maksimir, koja će u budućnosti postati i trajna 'Staza zdravlja', građani će imati priliku naučiti pravilno hodati uz nordijske hodače te pročitati edukativne poruke koje će biti postavljene uzduž cijele staze.

Uz to, u sklopu događanja u Maksimiru posjetitelji će imati priliku izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi te potkožnog masnog tkiva, kao i obaviti spirometriju te dobiti savjete o važnosti redovite tjelesne aktivnosti, učincima hodanja na fizičko i psihičko zdravlje, uravnotežene prehrane te relaksacije. Šetnju će voditi stručna osoba koja će educirati posjetitelje i šetače o načinima pravilnog hodanja i prikazati nekoliko vježbi koje je poželjno napraviti prije početka hodanja.

Za one najmlađe sudionike javnozdravstvene aktivnosti 'Hodanjem do zdravlja' predviđene su razne edukativne i interaktivne radionice pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Tako će se najmlađi moći okušati u atletici i sportskom poligonu, ali i sudjelovati u radionici prve pomoći 'Pomozi medi Jurici' te u interaktivnoj radionici o uravnoteženoj prehrani. Organizatori su se također pobrinuli i za prigodno osvježenje te mali poklon, a dobru atmosferu upotpunit će plesna skupina 'Laste' iz Doma za starije Maksimir.

Dr. med. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je o akciji i benefitima hodanja: