Mjesec na 'faceliftingu' svakih 80 tisuća godina

Mjesec je izložen tolikom pljusku svemirskog stijenja da njegova površina svaku 81 tisuću godina potpuno promijeni izgled, zaključili su znanstvenici na temelju podataka NASA-e.

Promjene, koje zahvaćaju prva dva centimetra Mjesečeve površine, događaju se sto puta češće nego što su znanstvenici prije mislili.

U studiji se također procjenjuje da asteroidi i kometi koji padaju na jedini Zemljin prirodni satelit u prosjeku godišnje stvaraju 180 novih kratera promjera najmanje deset metara.

Otkrića koja su objavljena u časopisu Nature, plod su fotografija što ih snima NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance, koja mapira Mjesec od 2009. godine.

Znanstvenici su zamijetili i na tisuće manjih poremećaja površine koje opisuju kao 'ožiljke' manjih udara, onih koji ne stvaraju kratere.

I Zemlju svakodnevno zasipa kiša asteroida i meteora, ali planet je zaštićen gustom atmosferom. Čak bi i svemirska stijena promjera 25 metara izgorjela i dezintegrirala se u Zemljinoj atmosferi ne uzrokujući nikakvu štetu.