12. Bučijada u Ivanić-Gradu

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je treći vikend u listopadu kada se održava već dvanaestu godinu za redom najveselija i najposjećenija jesenska, tradicionalna, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija 12. Bučijada.

Sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača, od čega je 27 izlagača bučinog ulja, 60 OPG-a i 11 EOPG-a, okosnica je manifestacije, a održava se u samom centru grada na više lokacija.

Novost ovogodišnje Bučijade je Cooking show na gastro pozornici koja se sastoji od 5 radionica čiji su sudionici chefovi koji će pripremati razna jela od buče/bundeve/tikve te proizvoda OPG-a koji sudjeluju na izložbeno-prodajnom sajmu Bučijade. U sklopu Bučijade održava se i Sajam bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja proizvođača iz cijele Hrvatske. 

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i buča kočijom, igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije etno program s prikazom  narodnih običaja te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru.

Tom prilikom iz Zagreba vozi turističko-izletnički vlak 'Bučko express' koji polazi u 9.20 iz Zagreba, a povratak iz Ivanić-Grada je u 17.25.

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je već za danas u 18 sati u Parku hrvatskih branitelja, a ekipa Dobrog jutra provjerila je što još domaćini pripremaju a svoje goste: