Novi reljef na zaprešićkoj crkvi

U  Zaprešiću su završeni radovi na pročelju crkve Marije Kraljice apostola. Nije to bila obnova već obogaćivanje pročelja crkve vrlo lijepim keramičkim reljefom. Njegovo svečano otkrivanje i blagoslov bit će dan uoči dana grada Zaprešića 15. listopada, a do tada ostaje skriven iza platna. Ipak ekskluzivno za svoje gledatelje snimila ga je ekipa Dobrog jutra.

Ulaz u lijepu zaprešićku crkvu Marije Kraljice apostola dvije godine je zaklanjala skela. No, nije se radilo na obnovi, već na ukrašavanju pročelja crkve.  U razgovoru s umjetnikom, akademskim slikarom, Darkom Škodom došli smo na ideju da bi bilo dobro napraviti jedna keramički reljef koji samom svojom izradom ne bi bio pretjerano skup niti luksuza, a izgledom bi mogao zadovoljiti potrebe crkve i dati jednu novu dimenziju pročelju crkve i samom trgu koji se ispred crkve uređuje,  otkriva župnik Vinko Sudar SAC.

Akademski slikar Darko Škoda priznaje da se upustio u veliki projekt za koji mu je trebalo puno vremena. Nakon što je napravljena skica koja je pretočena i uvećana u zadanu veličinu pročelja, sve se dalje ručno radilo u prostoru unutar crkve. Bio je to prinudni atelje i savršen zapravo, slika se nalazi s prednje strane ovoga prostora i pomoglo mi je. Imao sam mir, drugačiji pogled na samu sliku, izlazio sam van, gledao kako bi moglo djelovati i dobro je ispalo,  otkriva slikar Škoda. Za svoj dvogodišnji rad u potpunosti se odrekao honorara, sve je radio zapravo volonterski i to još jedna dodatna dimenzija svega, kaže župnik Sudar SAC. O tome skromno umjetnik kaže: to je moja matična župa i ljudi. Moji prijatelji su ovdje. Jednostavno sam imao potrebu to dati crkvi, našim ljudima koji idu u crkvu, ali i općenito građanima Zaprešića…

Cijelo vrijeme izrade reljef je bio skriven iza građevinske mreže, prekriven platnom. Ekipa Dobrog jutra pomalo je ekskluzivno mogla vidjeti i snimiti njegovu raskoš, a vjernici i svi građani Zaprešića dobit će ga na dar i moći uživati u njegovoj ljepoti godinama.