Nakon 29 godina mladi Puljani opet državni prvaci

Pulska posada osmerca mlađih juniora Veslačkog kluba Istra osvojila je na nedavnom prvenstvu Hrvatske održanom na zagrebačkom Jarunu titulu državnog prvaka. Na ovaj rezultat Puljani su čekali punih 29 godina pa su svi ponosni što je upravo pobjednički pehar ove kraljevske discipline ponovno u klupskoj vitrini.

Sa svog mjesta pulski veslači već punih 130 godina izlaze na more gdje uglavnom zarađuju žuljeve i prolijevaju znoj kako bi stekli veslačke vještine koji će ih dovesti do uspjeha. Veslački klub Istra u svojoj je povijesti ostvario sjajne rezultate, a posljednji je titula državnog prvaka osmerca mlađih juniora i to nakon punih  29 godina. Iza ovog sjajnog rezultata leži dugogodišnji rad mladih pulskih veslača kojima je tek 15, 16 godina. A dečki veslaju u osmercu od svoje 12 godine. U četiri godine intenzivnog rada postigli su jedan solidan rezultat i mi se nadamo da će oni nastaviti i kao juniori i nadamo se možda i kao seniori ako bude sreće,  nada se trener VK Istra Valter Turković.

Državni prvaci  Fabio Ipsa, Antono Perinić, Arian Trade, Luka Markulinčić, Petar Starčević, Luka Ivanušec, Luka Jelčić, Paolo Possi i kormilar Matija Maren koje je do pobjedničkog postolja vodio trener Elvis Orbanić otkrivaju ključ uspjeha. Presudno za našu pobjedu da smo trenirali više puta, trenirali smo i dva puta na dan, prije škole i poslije. Imali smo devet  treninga tjedno, i ljeto smo proveli tenirajući te ostvarili zajedništvo. Našli smo se kao ekipa i stvarno smo uložili jako puno truda i vremena u naš uspjeh

I ostale  kategorije ostvarile su  vrlo dobre rezultate na državnom prvenstvu na kojemu je osvojeno 6 medalja. Veslački klub Istra, zajedno sa školom veslanja, ima 130 članova od kojih je 80 registriranih regatnih veslača. Posada osmerca koji je 1987. godine osvojio zlato u Vukovaru priprema se iduće godine proslaviti 30.obljetnicu toga uspjeha, a više od polovica još je uvijek aktivno u veslanju gdje usmjerava i svoju djecu.

Ova će generacija mlađih juniora još 4 godine raditi rezultate za klub, a zatim će na studij u veće gradove, što je već uobičajena priča istarskog sporta.