Originalno hrvatsko na jednom mjestu

 Kada putujete, kupujete li na povratku suvenire? Nešto što će vas i godinama poslije podsjetiti da ste bili u određenom gradu, državi?

Da jednoga dana turiste koji posjete Zagreb ne bi samo fotografije podsjećale da su bili u hrvatskoj metropoli, pobrinula su se dvojica prijatelja. Završili su fakultete i pobijedili bezuspješnu potragu za poslom. Ne preseljenjem u drugu državu, već otvaranjem jedinstvene suvenirnice.

Centar Zagreba, Radićeva ulica. Mjesto je na kojem se odnedavno nalazi jedna suvenirnica. Ideja i djelo dvojice prijatelja. Znamo, suveniri nisu nikakva novost. Ima ih u Zagrebu, ima ih gotovo u svakome gradu. I baš zato nije mala stvar da se od nečega tako uobičajenog napravi nešto posve novo i jedinstveno. Upoznajte stoga momke kojima je to uspjelo.

Mario Veneti i Marko Plejić imaju 25 godina, cimeri su i oboje su završili fakultete koje i nemaju puno veze s turizmom. Marko je završio Sae institut u Ljubljani, a Mario građevinu. Putujući po svijetu primijetili su da su svugdje, baš kao i u Zagrebu, suveniri više-manje sve generičko, sve naštancano, isto…  Puno puta bili su u situaciji da ni sami nisu znali koji bi suvenir ponijeli za uspomenu ili dar te bi kupili nešto tek toliko da kupe.

Da turisti koji dođu u našu metropolu ne prebiru po bespućima polukineske robe u potrazi za proizvodom koji će ih podsjećati da su bili u Hrvatskoj, Mario i Marko odlučili su raditi pravu selekciju. Da bi nešto došlo u našu suvenirnicu prvo se mora svidjet nama. Mora imati neku priču vezanu uz Zagreb ili Hrvatsku ili nekim dijelom Lijepe naše. Također je poželjno da je izrađeno u Hrvatskoj i da su materijali od kojih se radi u Hrvatskoj,  otkriva Marko. Okupili su 15-ak malih proizvođača, koje su pronašli na sajmovima i na društvenim mrežama te su im u svom prostoru dali priliku da plasiraju svoje proizvode te ih izlože na glavnom zagrebačkom trgu. Potrudili su se pošteno i oko uređenja prostora. Sve su napravili sami.

Poduzetnički put nije im bio lak. Jednostavnije je bilo je da poput mnogih svojih vršnjaka spakiraju kofere i odu raditi izvan Hrvatske. Ali nisu. Rekli smo imamo 25 godina, mladi smo, trebamo krenuti i riskirati jer nema nam druge,  kaže Mario. Suvenirnicu su otvorili prije 2 mjeseca i već je postala prepoznatljivo mjesto u gradu. Pa čak i šire. Ne jednom se dogodilo da se stranci koju uđu oduševe prostorom za kojeg kažu da takav još nisu vidjeli. No, imaju oni već i svoje 'domaće' koji svrate vidjeti ima li nešto novo i popričati s ovim poduzetnim i kreativnim mladićima.

Za ostvarenje svojih snova Mario i Marko jesu odabrali teži put. Jer, umjesto provođenja vremena u potrazi za poslom i življenja od roditeljskog džeparca, oni su se samozaposlili. Rade svakodnevno od jutra do, doslovno mraka. No ne žale se. Jer znaju da su uspjeli.

Da se i naizgled nemoguće želje mogu ostvariti. I zato bez sumnje mnogima mogu poslužiti kao pozitivan primjer. Primjer da se volja, rad i upornost - uistinu isplate.