Slavni arhitekti u Zagrebu

U Zagrebu su održani 16. Dani Orisa - međunarodni arhitektonski simpozij. O trendovima i izazovima u današnjoj arhitekturi raspravljali su ugledni domaći i svjetski stručnjaci, među kojima i Iñaqui Carnicero - dobitnik Zlatnog lava na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Carnicerov nagrađeni rad inspiriran je mnoštvom građevina u Španjolskoj koje su ostale nedovršene zbog financijske krize i koje su, kako kaže, rezultat lošeg namjenskog planiranja. Pronalazimo načine kako da svim tim građevinama damo novu namjenu. To pokazuje koliko je važna prilagodljivost arhitekta, ali i koliko je nužna bolja suradnja s političarima u budućnosti, izjavio je Iñaqui Carnicero.

Osobito je zanimljiv Britanac William Curtis, jedan od najvažnijih arhitektonskih kritičara, kojeg smatraju neprijepornim autoritetom kad je riječ o radu velikoga La Corbusiera. Promijenio je osnovna pravila arhitekture i svaki ga naraštaj ponovno iščitava i pronalazi nešto novo, kaže Curtis.

Kako ističe pripadnik trenutačno najpodzetnije arhitektonske scene u svijetu, Čilenanac Umberto Bonomo, tamošnja mlada generacija arhitekata veoma je zainteresirana za rješavanje gorućih društvenih problema. Privremeni smještaj izbjeglica i socijalni stanovi samo su neki od velikih problema u čijem rješavanju arhitekti mogu mnogo pomoći, smatra.

Iz Čilea dolaze i mladi arhitekti Sofia von Ellrichshausen i Maurizio Pezo.

Istražujemo mogućnosti utjecaja arhitekture na naša osobna iskustva, raspoloženje i ponašanje, sigurno je da zgrade utječu na nas, kaže Pezo, dobitnik Nagrade "Mies van der Rohe".

Dani Orisa jedna su od vrijednih svjetskih arhitektonskih manifestacija na kojima struje svježe ideje, a sudionici mogu izmijeniti iskustva o tome kako pomiriti interese investitora i boljitak svih korisnika projektiranih prostora.