U akciji "72 sata bez kompromisa" sudjelovalo 1800 mladih volontera

U istovremenom volontiranju mladi su entuzijasti skupili 20 tisuća darovanih sati u volonterskom maratonu. Ni oblačno vrijeme nije pokvarilo 'val dobrote', jer su studenti i srednjoškolci u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Sinju imali pune ruke posla, a svojim su angažmanom dotaknuli srca mnogih, obnovili i popravili polomljeno, donijeli osmijeh na tuđa lica te se družili sa starijima i nemoćnima", priopćili su organizatori.

Među stotinjak akcija u Zagrebu, volonteri su posebno ponosni na projekt  "Educirajmo građane u reciklažnim dvorištima" na 13 gradskih lokacija što su ga ostvarili u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom "Čistoća".

Volonteri su se družili i pomagali migrantima i izbjeglicama u Prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama. Tamo su sa zaposlenicima i volonterima Isusovačke službe za izbjeglice oličili računalnu prostoriju te pripremili izvedbu predstave za djecu tražitelja azila.

Splitskim su se volonterima u akcijama pridružile i osobe iz javnog života, pa su sportašice Lucija i Ana Zaninović sudjelovale u akciji "Momci i cure u 72 sata cilih, bojat će stadion naših bilih!" na stadionu Poljudu. Vesela atmosfera bila je i s Anom Opačak koja je bila na kuglanju s volonterima i štićenicima udruge Lastavica, a zabavili su se i u razgovoru i opuštenom druženju.

Projekt je u Splitu spojio siromašne i učenike Obrtničke škole koji su darovali kozmetičke tretmane siromašnim građanima, a jedna je od korisnica rekla kako je iznenađena akcijom mladih.

Novo poglavlje budućeg volontiranja mladih ispisano je u Zadru, koji se prvi puta pridružio projektu "72 sata bez kompromisa", a mladi su među 20 akcija volontirali i na odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Tamo su se svaka dva i pol sata izmjenjivale grupe od pet djevojaka u animaciji djece te su svojim vještinama rada s djecom ispunile njihovo vrijeme u bolnici.

Uz volonterski duh solidarnosti i veselja Dubrovčani su lakše pobijedili tešku južinu, pa su svoje slobodno vrijeme usmjerili na pomaganje potrebitima. Posebno su aktivni bili u čišćenju i uređivanju okućnica starijih osoba, bojali su drvenu ogradu te se družili s korisnicima Caritasa.

U Sinju su organizirane akcije prikupljanja namirnica za socijalnu samoposlugu, čišćenje prostorija u vojarni Ivaniša Nelipića, posjete vrtiću i staračkim domovima.

Mladim volonterima koji su sudjelovali u 216 akcija tijekom trodnevnog projekta "72 sata bez kompromisa" spontano su se priključivali i drugi građani zadovoljni onim što su vidjeli.

"72 sata bez kompromisa" je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. U 2016. po treći se put veliki volonterski maraton organizira i u Hrvatskoj.