Drniški pršut za Guinnessa

Rezanjem drniškog pršuta teškog 22,5 kilograma u nedjelju navečer u Tinjanu završen je službeni program 10. Međunarodnog sajma pršuta 'ISAP 2016.'.

Prije nego je Ante Reljanović izrezao stotinjak obroka, pršut je pomno izmjeren za Guinnessovu knjigu rekorda.

Pršut, koji je proizvela pršutana Baba delicije iz Pakova sela kod Drniša, bio je dug 103,5 centimetara te je to, kako se čulo, najveći i prvi pršut koji je prijavljen Guinnessovoj knjizi rekorda. Čelni ljudi Guinnessa kategoriju 'najveći pršut' imali nisu. Automatski smo postavili kategoriju, po meni znači već da smo ušli, samo čekamo tu pravnu proceduru da oni to jednostavno odrade, kaže Reljanović.

Pršut bi u Guinnessovu knjigu rekorada mogao ući  za tri mjeseca. Tada bi drniški pršut trebao dobiti službenu titulu najvećeg na svijetu!

Drnišani ponosni na uspjeh koji je ostvario pršut, simbol njihova grada. A novcem iz europske blagajne Grad pršuta gradit će, kaže, uskoro posjetiteljski centar. Posebno mjesto u njemu imat će, dakako, onaj drniški!

Završnog dana sajma na tinjanskom trgu snimljena je milenijska fotografija Šime Strikomana. Na snimanju je sudjelovalo 450 osoba koje su formirale simbol istarskog pršuta.