Što je primijenjeno kazalište?

Primijenjeno kazalište, naziv je koji se u teatrologiji od kraja 90-tih upotrebljava za kazalište koje uz estetsku ima i društvenu nakanu - obrazovanje, rad s određenim manjinskim skupinama, rad s djecom sa smetnjama u razvoju, osobama s invaliditetom, zatvorenicima, pripadnicima etničkih manjina.

Dramaturg Darko Lukić napisao je knjigu Uvod u primijenjeno kazalište u kojoj otkriva gdje se sve susrećemo s ovim kazalištem. Samim tim što radi na marginama društva ono nažalost nema onu društvenu pozornost i važnost  kakvu bi trebalo imati.

Vojin Perić je kao 11- godišnji dječak dobio udarac u glavu i ostao bez vida. Oduvijek je volio glumiti i upravo su mu kazališne daske životu dale smisao. Sada je to ljubav bez koje ne bih mogao pogotovo što sam se realizirao ako glumac u HDDU-a imam taj njihov certifikat i stvarno ne bih mogao bez tih nekih malih transformacija u različite likove i bez tog života koji je stalni mooving i u kojem zapravo vrlo često zaboravite da ne vidite, kaže Vojin.

I to je jedan od ciljeva primijenjenog kazališta. Dramaturg Darko Lukić pet je godina istraživao ovu vrstu kazališta. Došao je do zaključka kako ih u Hrvatskoj ima mnogo, ali su najčešće za javnost nevidljiva.

Prije tri godine glumac i redatelj Jasmin Novljaković osnovao je projekt Kazalište u zajednici i okupio glumačku trupu u Domu za starije i nemoćne u Sisku. S predstavom Kolodvor osvajali su i nagrade i gostovali diljem Hrvatske.

Neki bolje pamte tekst, neki se bolje kreću, ali svi jednako uživaju! Kazališne mogućnosti su neiscrpne. Po broju umjetnika, kvaliteti, njihovom zalaganju naše primijenjeno kazalište ne zaostaje za svijetom, no kod nas nema sustavne brige mjerodavnih institucija o toj vrsti kazališta.

Upravo ovo kazalište može donijeti neopisivu radost do kraja života, humanizirati zatvorsku sredinu pa i u obrazovanju postići izvrsne rezultate.

Više u prilogu!