Kako su se mijenjali nazivi ulica u Slavonskom Brodu?

Kako su se u posljednjih sedam desetljeća mijenjala imena ulica i trgova u Slavonskome Brodu i kako nas na dramatične demografske promjene upozoravaju i podaci o stanovništvu Baranje iz prošlih stoljeća?

Ta zanimljiva i provokativna pitanja istraživali su mladi povjesničari, a njihove inovativne radove nagradila je Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema, koja ove godine slavi dva desetljeća postojanja.

Glavna slavonskobrodska ulica, žila kucavica grada je u posljednjih 75 godina najčešće mijenjala ime. Bila je Ulica kralja Aleksandra, Ulica Ante Pavelića, Omladinska ulica najduže i danas ju poznajemo kao Ulicu Petra Krešimira.

U nekim pak ulicama promjene nisu bile tako česte. Ali zbog imena koje nosi od '93. godine jedna od najdužih ulica - još se diže prašina. Riječ je o ulici Mile Budaka. Ostao je Brod među rijetkim gradovima u kojemu književnik ali i ministar u Vladi NDH ima svoju ulicu.

A bit će rasprave i o drugim istraživanjima mladih povjesničara. Posebice onom  o demografskoj prošlosti  jugoistočne Baranje. Poanta cijelog rada da tm zahvatom u više stoljeća unazad da zapravo utvrdimo tu dramatičnost promjena koja se dešavaju danas, izjavio je Luka Jakopčić, koautor prvonagrađenog rada iz povijesti.

Ali na njima je i da ponude rješenja. Nešto što će stvarno projektno pokazat na koji način možemo mi barem malo pokazat smjernice mjere kojima bi to promijenili, rekao je Mislav Matišić, koautor prvonagrađenog rada iz povijesti.

Vjetar u leđa mladim znanstvenicima brodska je podružnica Instituta za povijest. Četvrtu je godinu novčano i simbolički nagradila inovativne radove. Pokušava se tako kod mlađih povjesničara potaknuti zanimanje za istraživanje ovih prostora slavonsko srijemskih. To više što mogu biti podloga za razvojne projekte i poticaj za ostanak mladih u Slavoniji i Baranji.