Mjesec hrvatske knjige

Od 15. listopada, pa sve do 15. studenoga traje Mjesec hrvatske knjige. U to vrijeme posjetite narodne i školske knjižnice diljem Hrvatske. U njima ćete pronaći i informacije o tome što se nudi, a doista su organizirane mnogobrojne aktivnosti. Bit će tu susreta s piscima, nacionalnih kvizova i čitačkih maratona.

Već 22 godine Mjesec hrvatske knjige organiziraju Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Ove godine narodne i školske knjižnice obilježavaju ga pod motom - Čitam sto na sat.

Mjesec hrvatske knjige ove je godine otvoren u Šibeniku, gradu koji slavi brojne obljetnice. Uklapamo se u svečanost obilježavanja 950 godina od spomena grada Šibenika u ispravama Petra Krešimira IV., 150 godina od Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400 godina od objave Fausta Vrančića knjige Machinae nuove, ističe mr. sc. Ivančica Đukec Kero, viša knjižničarka.

I knjižnica u Murteru slavi stoljeće i pol postojanja. No što su knjižnice bez čitatelja? Svakoj knjizi treba netko tko će je otvoriti i oživjeti. Baš će stoga 21. ovog mjeseca početi maraton u čitanju, jednodnevna akcija u vrtićima, školama, domovima umirovljenika, tramvajima, vlakovima, kafićima.... Čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi i bake, a i slučajni prolaznici.

A u sklopu 4. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas sudjelovat će i Odjel za djecu i mlade na Starčevićevu trgu u Zagrebu. Tu je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja za mlade. Ove godine trebate pročitati tri knjige domaćih autora - Krugovi na vodi, Ljeto za pamćenje te Bio sam pas i opet sam. Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu cijele godine ostvaruje vrijednu knjigu. Nastala je taktilna slikovnica za slijepe i slabovidne u suradnji s Centrom Vinko Bek. Osobito kreativna i inovativna bila je Hrvatska knjižnica za slijepe koja ove godine dobiva nagradu Hrvatskog knjižničarskog društva kao - 'Knjižnica godine'.

Kao i uvijek, prvašići se od 15. listopada do 15. studenog mogu besplatno učlaniti u knjižnicu, a svi koji kasne u vraćanju knjiga, mogu ih vratiti bez plaćanja kazne.

I dakako, posjetite knjižnicu gdje god da živite jer u njih dvijestotine ove je godine oko 2000 različitih događaja.