Počela gradnja polarnog broda Attenborough

Gradnja novog britanskog ekspedicijskog broda RRS Sir David Attenborough počela je u brodogradilištu Lair na Merseysideu, piše BBC.

Brod nazvan po Attenboroughu (90), slavnom prirodoslovcu i voditelju na BBC-u trebao bi biti gotov 2019.

Golema dizalica spustila je na dok stotinu tona tešku kobilicu na svečanosti na kojoj j bio i televizijski veteran, poznat po serijama dokumentarnih filmova o životinjskom i biljnom svijetu.

Tradicija nalaže da pod kobilicu stavi kovanica, a ovoga puta radi se o tek iskovanom novčiću s Britanskog antarktičkog teritorija, dijela Antarktika koji prisvaja Velika Britanija. Kada brod bude porinut, novčić ćemo pokloniti posadi, za sreću u plovidbi oceanima, rekao je direktor brodogradilišta Linton Roberts.

Brodogradilište je u studenome 2015. potpisalo ugovor za gradnju 128 metara dugačkog ledolomca koji je dizajnirala tvrtka Rolls-Royce. Jedan od glavnih dijelova opreme bit će automatska podmornica Boaty McBoatface kojoj su ime dali čitatelji na internetu. Boaty će godinama zujati oko Antarktike, zajedno sa mnom i zbog toga sam jako sretan, rekao je Attenborough.

Novi brod trebao bi zamijeniti postojeću britansku polarnu flotu, RRS James Clark Ross i RRS Ernest Shackleton, rekla je prof. Jane Francis, direktorica istraživanja na Antarktici.

Većina znanstvenih istraživanja obavlja se na Clark Rossu, dok Shackleton pruža logistiku. Attenborough je obavljati obje funkcije, piše BBC. Na njemu će biti golemi prostor za teret, heliodrom, dizalice i laboratoriji, a moći će primiti i ostalu opremu za istraživanje oceana i sakupljanje uzoraka.

Attenborough i Boaty zamišljeni su kao glavne točke novog vladinog programa za polarna istraživanja vrijednog milijardu funti.