I moda može biti ekološka

Hrvatski dizajneri uglavnom su okrenuti domaćem tržištu i rijetko pokušaju osvojiti svjetske modne piste. Mlada zagrebačka dizajnerica Kristina Burja svoj brend Krie uspješno predstavlja i izvan granica Lijepe naše, a kako je do toga došlo doznala je ekipa Dobrog jutra.

Reviju s kojom je nastupila na zagrebačkom Fashion.hr-u Kristina Burja predstavit će krajem mjeseca i na Green Fashion Weeku u Milanu. Već je imala revije u inozemstvu, no zbog ove je posebno uzbuđena. Milano je već jedna stepenica više. Tamo će stvarno biti prisutna većina modnog svijeta i imam ogromnu tremu nastupiti pred njima.

Green Fashion Week projekt je kojem je cilj modnu i tekstilnu industriju, koji su trenutačno drugi najveći svjetski onečišćivač, usmjeriti prema održivom razvoju. Stvarno sam počašćena što su me otkrili, pozvali i uključili u cijeli projekt. Projekt je na samom začetku. Prvo predstavljanje imali smo u Abu Dhabiju ovog proljeća. Sljedeće je u Milanu. Dolaze stvarno dizajneri renomirani na svjetskoj sceni, koji gostuju na Paris Fashion Weeku, New York Fashion Weeku koji je danas u dizajnerskom svijetu ultimativan, jer tko tamo nastupi stvarno nešto znači, otkriva Kristina.

Sudjelovanje u ovom projektu dizajnere obvezuje da upotrebljavaju materijale koje smanjuju onečišćenje okoliša i trošenje prirodnih resursa, a Kristina ističe kako su takvi materijali budućnost modne i tekstilne industrije. Poliester i poliamid su vrlo popularne tkanine danas, koje modifikacijom dolaze do odličnog osjećaja pod rukama, a mogu se dobivati iz PET boca, iz starih guma, iz ribarskih mreža, iz tepiha,  objašnjava Kristina. I pamuk se sve češće reciklira, jer je danas proizvodnja pamuka jedan od najvećih zagađivača. Da bi se dobila jedna majica mora se potrošit oko 20.000 litara vode.

Odjeća s potpisom Krie Kristine Burje odnedavno se može kupiti i u concept storeu u Salzburgu u blizini svjetske turističke atrakcije, Mozartove rodne kuće, a zagrebačka dizajnerica vrlo je zadovoljna prodajom. Njezini modeli od kože često imaju motiv hrvatskog pletera. Cijene artikala u njezinoj zagrebačkoj trgovini kreću se od 250 do 2500 kuna. Kristina klijentice nalazi u svim dobnim skupinama, a svoj robnu marku Krie dijeli na basic liniju s modelima od pamuka i znatno ekstravagantniji pret-a-porter.

Kristina Burja na sceni je od 2008. godine, a prije nego što je upisala modnu školu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu. Kaže da je to odličan spoj. Imati ekonomsku naobrazbu i umjetničku dizajnersku zajedno vodi dobrom pozicioniranju u poslu, tržištu i modi na kraju krajeva.  U Kristininoj modnoj filozofiji kvaliteta je uvijek ispred kvantitete. Ne gomilamo odjeću u svoj ormar. Ulažemo u ono što nam je vrijedno, što ćemo nositi godinama i što će nas uvijek iznova veseliti kad otvorimo svoj ormar.