Baletni prvaci Sankt Peterburga oduševili HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb ugostilo je u ponedjeljak navečer neke od najvećih ruskih baletnih zvijezda, prvake Sankt Peterburga, koji su hrvatskoj publici priredili nezaboravan doživljaj u "Baletnom gala koncertu" na kojemu su izvodili slavne koreografije iz atraktivnih dijelova svjetski poznatih baleta.

Publika zagrebačkog nacionalnog teatra u kojoj su, uz brojne druge istaknute goste sjedili i gradonačelnik Milan Bandić te veleposlanik Rusije u RH Anvar Azimov, oduševljeno je pozdravila nastupe baletnih solista Baleta Leonid Jakobson, te Marijinskoga i Mihajlovskog kazališta, najistaknutijih i najstarijih ruskih baletnih institucija.

Uoči nastupa publiku je pozdravila intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč, koja je kazala kako je za središnju hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću iznimna čast ugostiti neke od najvećih baletnih umjetnika iz najslavnijih sanktpeterburških teatara, s baletnim kreacijama kojima su već osvojili pozornice europskih i svjetskih metropola.

Umjetnički ravnatelj međunarodnih kulturnih projekata grada Sankt Peterburga Viktor Minkov prenio je poruku gubernatora "sjeverne prijestolnice Rusije" u kojoj izražava zadovoljstvo što je glavni grad Hrvatske na par dana postao središte za ljubitelje ruske umjetnosti.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog ruskog baletnog prvaka Andriana Fadejeva, gosti iz ruske kulturne meke izveli su niz baletnih sola iz nekih od najpoznatijih svjetskih baleta koje su koreografirali istaknuti koreografi iz povijesti ruskoga i svjetskog baleta.


Čarolija Sankt Peterburga u Zagrebu

Gostovanje su otvorili vodeći solisti Baleta Leonid Jakobson Alla Bočarova i Andrej Sorokin s dijelom iz baleta "Trnoružica" Petra Iljiča Čajkovskoga, u koreografiji Mariusa Petipae, Konstantina Sergejeva i Jean-Guillaumea Barta.

Uslijedio je Adagio iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Sergejeviča Prokofjeva u koreografiji Leonida Lavrovskoga i izvedbi plesača Marijinskoga kazališta, Ekaterine Osmolkine, vodeće solistice toga kazališta sa statusom zaslužne umjetnice Rusije, i nagrađivanog baletnog solista Aleksandera Sergejeva.

Osmolkina i Sergejev u drugome su dijelu oduševili izvedbom  baleta "Talisman" Riccarda Driga u Petipaovoj koreografiji, a Osmolkinu je publika nagradila posebno oduševljenim aplauzom za izvedbu baletnog sola "Umirući labud" Camillea Saint-Saensa, koji je koreografirao još jedan velikan povijesti ruske koreografije, Mihail Fokin.

Valerija Martinjuk iz Marijinskoga kazališta i solist Baleta Leonid Jakobson Sergej Krilov izveli su dijelove "Silfide" Hermana Lovenskjolda, u koreografiji danskog baletnog majstora Augusta Bournonvillea.

Izvedeni su još dijelovi iz "Gusara" i "Giselle" Adolphea Adama, a publika je posebno oduševljeno reagirala na duhoviti "brzi tečaj klasičnog baleta" kanadskog koreografa Erica Gauthiera "Balet 101", u kojemu je u prikazu 101 pozicije klasičnoga baleta briljirao Vladimir Škljarov, prvak baleta Marijinskoga kazališta i jedna od najvećih zvijezda večeri.

U drugome dijelu, Anželina Voroncova i Ivan Zajcev iz Mihajlovskog kazališta izazvali su ovacije publike izvedbom senzualne koreografije Španjolca Nacha.


Duata na glazbu "Bez riječi" Franza Schuberta

Ruski su umjetnici predstavili hrvatskoj publici najbolje ruske izvedbe koreografija velikih ruskih i svjetskih baletnih majstora, izazvavši brojne aplauze i ovacije publike, a vrhunac nastupa bio je ujedno i njegov kraj, u kojemu su Škljarov i Martinjuk u fantastičnoj demonstraciji vrhunskog plesačkog umijeća izveli koreografiju Aleksandera Gorskoga iz "Don Quijotea" Ludwiga Minkusa, pokazavši i dokazavši zašto je njihovo gostovanje u Zagrebu jedinstveni doživljaj za hrvatsku publiku.

Ruske baletne zvijezde u Zagrebu gostuju u sklopu projekta "Kulturni program grada Sankt Peterburga", kojim se europskoj publici predstavljaju umjetničke izvedbe najznačajnijih kazališnih kuća ruske kulturne prijestolnice.

Svi koji nisu uspjeli u ponedjeljak vidjeti rusku baletnu čaroliju u HNK-u Zagreb, mogu to učiniti u utorak, kada je u programu još jedan nastup. Projekt je ostvaren u suradnji Vlade Grada Sankt Peterburga i HNK-a Zagreb, te uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH, Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U sklopu programa predstavljanja bogate kulturne ponude Sankt Peterburga, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija "Sankt Peterburg očima anđela", koja donosi prizore fantastične panorame toga grada viđene očima jednog od najistaknutijih ruskih suvremenih fotografa Eugenija Mohoreva, i to iz vizure katedrale Sv. Izaka, jedinstvenog 101,5 metara visokog spomenika. Izložba se može pogledati do 13. studenoga.