Bobijevi dani smijeha u Histrionima

Festival komedija 5. Bobijevi dani smijeha, na kojem će biti izvedeno 13 predstava, među kojima i jedna praizvedba, počinju danas u Histrionskom domu u Zagrebu, a traju sve do 29. listopada.

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez najavio je svečano otvaranje 5. Bobijevih dana smijeha večeras u 20 sati predstavom Nine Škrabe, u režiji Georgija Para, 'Francekova teta', koju će izvesti Glumačka družina Histrion.

Na festivalu će nastupiti i srbijansko kazalište Slavija iz Beograda s Nušićevim komadom 'Opasna igra' u režiji Velimira Mitrovića. Gradsko kazalište Komedija u režiji Ivice Kunčevića izvest će predstavu Georgesa Feydeaua 'Gospođica iz Maxima', a Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca dolazi s komadom Andrewa Goffmana 'Slučajni perverznjak' u režiji Gorana Grgića. Pučko kazalište iz Buševca izvest će u režiji Ivana Rožića njegovu predstavu 'Moderno doba', a na festivalu će nastupiti i HNK iz Zadra koji će u režiji Zorana Mužića prikazati predstavu Claudia Gnomusa 'Besplatni WI-FI'. Mužić je redatelj i predstave Neila Simona 'U zajedničkom stanu' koju će na festivalu izvesti Kazališna grupa Lectirium iz Zagreba. HNK iz Varaždina nastupa s predstavom Roberta Harlinga 'Čelične magnolije' u režiji Barbare Rocco, a redatelj Matko Raguž u izvedbi EXIT teatra nastupa s predstavom 'Shakespeare na Exit'KNAP iz Zagreba izvest će u režiji Georgija Para predstavu Nine Škrabe 'Malo morgen', a Zorin dom iz Karlovca u režiji Ivane Peroš predstavu Luigija Lunarija 'Čekaonica d.o.'. Zagrebačko kazalište Gavella prikazat će komediju Eduarda de Filippa 'Filumena marturano' u režiji Dražena Ferenčine.

Na Bobijevim danima smijeha bit će i praizvedba komada Miroslava Međimorca 'Nebo nad Zagrebom' u autorovoj režiji. Zadnjih dana festivala izvest će je Gust teatar iz Zagreba sa Žarkom Potočnjakom u glavnoj ulozi. Međimorec je pojasnio da je 'Nebo nad Zagrebom' monodrama, nastala prema njegovoj pripovijetci 'Životna priča Janka Žnidarića'. Riječ je o ispovijedi staroga Agramera, koju pripovijeda slučajnom namjerniku za stolom na terasi jednoga zagrebačkog kafića, rekao je te opisao Žnidarića kao uspješnog arhitekta i graditelja, bonvivana i ljubitelja ljepšega spola kroz čiji život se prelamaju najvažniji događaji u Zagrebu 20. stoljeća.

Na kraju festivala svečano će biti uručene nagrade 5. Bobijevih dana smijeha.

Više o Danima i predstavama koje će se moći pogledati u slijedećih 10-ak dana u Histrionskom domu u Dobrom jutru govorili su Zlatko Vitez i Žarko Potočnjak: