Djelomično istražen arheološki lokalitet Velika Mrdakovica kod Vodica

Šibensko-kninska županija razvija kulturni turizam europskim novcem. Arheološki lokalitet Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica dijelom je istražen, opremljen i uređen za posjećivanje sredstvima iz pretpristupnog fonda Europske unije. U sklopu istoga projekta - HERA - osmišljena je i kulturna turistička ruta "Voda".

Liburnsko naselje, s kojega pogled puca od Kornata i Visa do Velebita i Dinare, nastanjeno je prije gotovo 3.000 godina. Grad datira od 7. stoljeća prije Krista, po najnovijim rezultatima, do 2. stoljeća poslije Krista. Tijekom istraživanja 2014. i 2015. otkriveno je oko 20% grada: ulaz, bedemi, 17 prostorija.

Stanovnici, svjedoče dosadašnji nalazi, bili su poljoprivrednici, stočari, kovači, kamenoklesari, zidari i naravno - vojnici. A ono što se nije proizvodilo u Velikoj Mrdakovici - uvozilo se preko obližnje luke - Zatona. Prema nalazima evidentirani su predmeti koji su bili u svakodnevnoj upotrebi sa područja cijele Italije - Sjeverne Italije, Srednje Italije, Južne Francuske, Sirije tj. Palestine.

Zbog toga Velikoj Mrdakovici struka tepa: hrvatska Mikena! Cilj gotovo 9 milijuna eura vrijednog projekta HERA, u kojemu uz Hrvatsku sudjeluje još 7 zemalja, upravo je razvoj turizma temeljen na kulturnoj baštini. HERA bi trebala postati jedinstvena oznaka kvalitete odabranih lokacija kulturnog turizma.

Uz radove na Velikoj Mrdakovici, u Šibensko-kninskoj županiji kreirana je i kulturna turistička ruta. Pod naslovom: "Voda" - spajat će glavne atrakcije: od Burnuma, preko Krkinih slapova, elektrane i mlinica pa do Vodica, otok Prvića i Šibenika.

Europskim novcem do kulturnog turizma: recept je to koji se dosad pokazao - vrlo uspjelim! Novim ulaganjima u kulturni turizam nadaju se i arheolozi na Velikoj Mrdakovici. Jer, pod zemljom je skriveno još 80% ovoga vrijednog lokaliteta!