Bodybuilding - rigoroznim treningom do željenog tijela

Počeci bodybuildinga sežu u 19. stoljeće, kada se populariziralo zanimanje za mišićav izgled po uzoru na stare Grke. Kod nas je to pak relativno nov trend. Novi bodybuilderi ili hrvatski-tjelograditelji-stavljaju naglasak na prirodan izgled.

Bodybuilding u Hrvatskoj bilježi rast, sve više je poklonika među rekreativcima. A ima uspješnih body bildera i policajaca kojima svakodnevni trening pomaže u poslu.

Stjepanov dan započinje u 6 ujutro. Svaki se dan pridržava stroge dnevne rutine. Prvo što radim je obroke za cijeli dan. Znači to je kila mesa dnevno i taj dan jedem 300-400 grama ugljikohidrata, nakon toga odlazim u teretanu, prvi jutarnji trening, nakon toga jedem, kaže.

U sferi profesionalnog bodybuildinga osim promišljanja oko slaganja prehrane, treninga, samog odlaska u teretanu potrebna su i veća financijska žrtvovanja. Rijetki su koji mogu preživljavati samo baveći se ovim sportom. Stjepan je i interventni policajac.

Potrebno je i puno vremena da bi se postigao željeni izgled. Što je mišić stariji i zreliji to je i kvalitetniji. U samome vrhu ovog sporta bodybuilderi imaju preko 35 godina.

Osim što je bodybuilding ozbiljan sport on je i natjecanje u ljepoti. Naravno da je to postao sport narcisoidnosti jer ja vjerujem da prije 20 godina nije bilo solarija, nije bilo masaža, pedikure, manikure, tih depilacija tijela, kaže bodybuilderica Eva.

U bodybuildingu je bitan izgled ali do njega se dolazi uz rigorozan trening. Eva i Stjepan pred natjecanje moraju izgubiti čak do 15 kg i to samo u par mjeseci. Bitan je i omjer visine i težine, i veličine mišića. Postoje kategorije juniori, classic fizik i bodybuildin kao i obavezne poze. A kako bi mišići došli do izražaja treba izbaciti i višak vode.

Nema razlike između muških i ženskih priprema. Kao ni treninga jednog 40-godišnjaka i 18-godišnjaka-osim zabrinutih mama. Postoje različite federacije. Službeni Hrvatski savez koji je pod olimpijskim odborom podružnica je IFBB saveza-najveća organizacije u kojoj je doping kontrola obavezna.