Škola kuhanja: Komiška pogača

Ovaj tradicionalni recept s otoka Visa pripremila je profesorica povijesti i poduzetnica Ana Balić iz Zagreba. Osim savjeta za izradu tijesta za pogaču, Ana se osvrnula na povijesne informacije o podrijetlu ovog jela, kao i razliku između komiške i viške pogače. Nakon nadjevanja, Ana je pokazala kako utisnuti rubove u prepoznatljiv oblik uz koristan savjet kako spriječiti tijesto da se napuhne pri pečenju. Konačan rezultat, mirisna i okusima bogata komiška pogača, sjajan je doručak, večera ili međuobrok.

KOMIŠKA POGAČA

SASTOJCI 
Za 4 osobe

Tijesto:

Glatko brašno - 500 g
Med - 1 jušna žlica
Sol - 1 čajna žličica
Suhi kvasac - 1 jušna žlica
ekstra djevičansko maslinovo ulje - 2 jušne žlice
Voda mlaka (sobna temperatura) - 400 ml 

Nadjev:
Crveni luk - 3 veće glavice
Češnjak - 2-3 režnja
Maslinovo ulje - po potrebi
Slane srdele ili inćuni - 15 kom
Rajčice - 5-6 kom
Peršin svježi - mala vezica
Origano, majčina dušica - svježi ili suho-svježi
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Umijesiti rukom tijesto kao za kruh. Početi s brašnom, dodati sol, malo meda, kvasac, na kraju dodati tople vode i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dodavanjem tople vode odrediti čvrstoću. Oblikovati u bulu (kuglu) i ostaviti da se diže pod kuhinjskom krpom ili papirom. Pećnicu ugrijati na 200°C. Luk i rajčicu narezati na kolutove. Češnjak sitno nasjeckati. Sve pirjati na maslinovom ulju dok ne uvene. Posuti nasjeckanim peršinom, ako se dodaju drugi začini, i drugim začinima. Ostaviti da se malo ohladi. Kalup ili drugu posudu za pečenje premazati uljem (prstima), pobrašniti i rasporediti brašno po podlozi i rubovima, da se ne zalijepi kod pečenja. Razvući pola tijesta  ravnomjerno, otprilike pola centimetra debelo. Rasporediti žlicom pirjano povrće po površini, osim po rubovima. Na nadjev od povrća rasporediti slane filete srdela ili inćuna. Razvući drugu polovinu tijesta i preklopiti preko prve,  nadjevene polovine. Utisnuti rubove. Premazati maslinovim uljem i staviti peći 30 minuta na 190-200°C. Malo ohladiti I narezati na trokute ili kocke.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.