Škola kuhanja: Rižoto s kozicama

U jedanaestoj epizodi 'Škole kuhanja', kuharica amaterka i doktorica veterinarske medicine Andreja Čakija iz Zagreba pripremila je rižoto s kozicama. Osim savjeta za odabir najpogodnijeg tipa riže za pripremu rižota, Andreja je naglasila i pravilan proces pripreme rižota, od tostiranja do načina podlijevanja. Ovi savjeti doprinijet će da rižoti budu kremasti.

U jednoj od sljedećih epizoda kuhari amateri pokazat će kako se pravilno čiste kozice i što učiniti s nejestivim dijelovima.

RIŽOTO S KOZICAMA 

SASTOJCI 
Za 2 osobe:

Riža - 160 g
Kozice (svježe ili predkuhane) - 300 g
Luk - 1 kom
Vino bijelo - 1,5 dcl
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Maslac
Temeljac od glava i oklopa
Sol, papar
Začini (peršin list, origano, majčina dušica)
Ribani tvrdi sir 

POSTUPAK PRIPREME:
Na tavu staviti jednaku količinu maslaca i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kad se ugrije, dodati sitno sjeckani luk i posoliti. Pirjati dok luk ne zastakli, dodati rižu i obložiti masnoćom iz tavice. Tostirati dok zrna većim djelom ne postanu prozirna, uliti vino i kratko prokuhati, pa dodati očišćene repove kozica. Podliti temeljcem od oklopa i glava kozica, da prekrije količinu u posudi. Dosoliti, po želji dodatno začiniti, i krčkati. Kad rižoto ostane bez tekućine dolijevati temeljca ili tople vode, u malim količinama i uz povremeno miješanje.
Kuhati dok riža ne bude gotovo kuhana. Svako zrno treba biti mekano, ali se mora osjetiti kad se zagrize. Tada je rižoto gotov. Ostaviti ga 3-4 minute u posudi da odmori, a kod posluživanja ga dodatno obogatiti ekstra djevičanskim maslinovim uljem, po želji i sitno sjeckanim peršinom, ribanim sirom i sl.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.