Klapa Lučica slavi 50 godina postojanja

U povodu 50 godina djelovanja, splitski je gradonačelnik Ivo Baldasar primio članove klape Lučica koji su ga izvijestili o svom dugogodišnjem radu. Gdje su klapaši, tamo je i pjesma, pa je tako bilo i tijekom razgovora sa splitskim gradonačelnikom.

Ono što izdvaja splitsku klapu Lučica u odnosu na ostale klape sa splitskog područja, pa i šire jest činjenica da su u proteklih 50 godina nastupali u istoj postavi i sa istim umjetničkim voditeljem, njihovim članom, maestrom Duškom Tambačom koji zbog bolesti nije nazočio ovom susretu. Oni su postali, kako kaže njihov član, Mile Tafra, više od klape - velika obitelj koja je u proteklom razdoblju zajedno proživljavala brojne lijepe trenutke, ali i one loše. Posebice u posljednje vrijeme kada su jedan drugomu bili potpora tijekom bolesti. 

Ime su dobili prema lučici jedriličarskog kluba Split koja je u to vrijeme, a danas već rjeđe bila poznata po imenu - Lučica. Svom prepoznatljivom serenadnom, a capella pjevanju ostali su dosljedni do danas. Nisu podilazili glazbenim trendovima, stadionskim nastupima, pjevanju uz instrumente. Ostali su prava klapa, s 5-6 članova kakve su bile prije pola stoljeća. Današnje muške klape uglavnom broje u svom sastavu 8 članova, neke i više. Svoj opus trebaju zahvaliti maestru Tambači koji je bilježio, obrađivao stare napjeve koje su mu kazivali stari Splićani. Ono što posebno naglašavaju - stalnost njihovog sastava u kojem nastupaju već više od 50 godina.

Za svoj su doprinos našoj tradicijskoj glazbi ove godine, članovi Lučice dobili pojedinačno odlikovanje Reda hrvatskog pletera koje im je u srpnju uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom završne večeri muških klapa ovogodišnjeg omiškog Festivala.