I Vinišće će napokon dobiti vodoopskrbnu mrežu

Na području Vinišća počela je gradnja vodoopskrbne mreže. Financiraju je Općina, Hrvatske vode, ali i sami mještani. Očekuje se da će radovi biti završeni do početka iduće turističke sezone.

Na vodu se u ovom kraju čekalo desetljećima pa još koji mjesec, kažu mještani, neće biti problem. Da nije bilo upornosti mještana i članova udruge 'Naša Ljubljeva' i dobre volje u općini Marina, čekalo bi se tko zna koliko. Prva faza, priključni cjevovod, trebao bi biti gotov za nekoliko mjeseci.

Izgradnja cjevovoda ukupne duljine 4.200 metara podijeljena je u tri faze, a vrijednost radova procjenjuje se na 3 milijuna kuna. Dio troškova pokrit će i mještani plaćanjem priključka, a dio općina iz vlastitih proračunskih izvora.

Načelnik općine najavljuje izgradnju cjevovoda i u zagorskom dijelu općine, ali i u naseljima uz more do kojih voda još nije došla. Ističe da su za nastavak radova prema Sevidu, uvali Kameličina u naselju Vinišće te nekim drugim lokacijama dobivene građevinske dozvole.

Slijede prijave za fondove iz kojih se, u skladu s europskim direktivama o obaveznom priključivanju na javni sustav svih naselja koja imaju više od 50 stanovnika, mogu povući gotovo stopostotni iznosi za izgradnju preostalog dijela vodoopskrbne mreže u općini.