Vježbajte baš kao balerine

Andrea Solomun, balerina, koreografkinja i baletna pedagoginja, svoju je karijeru gradila strpljivo. To je i odlika svih plesača. Svakodnevna vježba jamči sigurnost na sceni, ali i smanjuje mogućnost ozljede, a to je svakom profesionalnom plesaču važno.Njezini su satovi zato vrlo strogi i precizno se objašnjavaju vježbe. Još temeljitije, kaže Andrea, morate objašnjavati rekreativcima. Balet postaje sve zanimljiviji kao rekreacija no barre á terre je za početnike vrlo dobar jer im na podu postavlja tijelo na pravi način, bez opterećenja kralježnice koje je znatno kada stojite uz štap. Rekreativcima sjajna vježba, profesionalcima izvrstan način dodatne kontrole tijela.

Barre á terre, odnosno barre au sol originalna je metoda francuskog baletnog pedagoga ruskog podrijetla Borisa Kniaseffa. Čekajući da radnici učvrste štapove za balet u njegovu dvoranu, došao je na ideju da se sve vježbe uz štap, mogu vježbati i na podu. Danas tisuće plesača na taj način ugrijavaju tijelo za daljnje napore, a milijuni rekreativaca fiksiraju središnji dio tijela, leđa i mišiće nogu.

Andrea svoj barre á terre vježba u studiju &M. Ime je to njezinog plesnog ansambla i sjajna igra riječi između njezina imena i imena Eme Janković s kojom je osnovala ansambl.