Borna Vujčić otvara događanja hrvatskog štanda na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Nastup hrvatskih autora i nakladnika na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, najvažnijoj svjetskoj godišnjoj manifestaciji posvećenoj knjizi koja se održava od 19. do 23. listopada, održava se pod motom 'Oni dolaze - 7 veličanstvenih mladih autora'. Predstavljanja sedmero odabranih mladih književnika otvara u srijedu promocija knjige Borne Vujčića 'Nužno zlo'.

Hrvatski nastup u Frankfurtu organiziraju Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba, a u okviru teme 'Hrvatska: povijest kultura život' priliku da svoje uratke predstave na tom prestižnom sajmu dobili su još Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević.

Osim promocija i razgovora s autorima koji su najavljeni kao perjanica ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja u Frankfurtu, program hrvatskog štanda obuhvaća i susrete s urednicima i novinarima. kao i predstavljanja knjiga Ingrid Divković 'J**e li vas ego?', Rosie Kugli 'Nisam ti rekla', Lee Brezar 'Izvan okvira' i Bojane Meandžije 'Trči! Ne čekaj me...'.

Kao i svake godine, okosnica programa je predstavljanje istaknutih hrvatskih nakladnika. Ove godine to su Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum.

Uz nakladnike i autore, Hrvatska će na moderno uređenom prostoru od 48 m2 u pet dana sajma predstaviti i hrvatski dizajn, kulturni turizam te svoje znamenitosti koje je kroz vizualni identitet štanda osmislila mlada nagrađivana dizajnerica Draga Komparak.

Tradicionalno, na Sajam u Frankfurt iz cijelog svijeta pristižu izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji kako bi zajedno surađivali i poslovali. Na Sajmu izlaže oko 7.000 nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta.

Prva dva dana Sajma posvećena su poslovnim susretima, a potom se otvara najširoj publici. Ukupno ga svake godine posjeti oko 300.000a posjetitelja i deset tisuća novinara iz cijeloga svijeta. Ove godine, počasni su gosti Sajma Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska, koje zajednički nastupaju pod sloganom 'Sve ovo dijelimo' (This is what we share).