ESA: Sonda TGO uspješno ušla u Marsovu orbitu, još nije poznata sudbina landera

Europska svemirska agencija (ESA) večeras je objavila da je znanstvena europsko-ruska sonda TGO (Trace gas orbiter) uspješno ušla u Marsovu orbitu, ali još nije poznata sudbina robotiziranog landera, nazvanog Schiaparelli. Znanstvenici očekuju nove podatke iza ponoći te su najavili da će sutra o njima obavijestiti javnost.

Signal je s landera stizao većim dijelom njegova putovanja kroz atmosferu Crvenog planeta, ali je izgubljen prije nego je sletio na površinu. To je potvrđeno radioteleskopskim praćenjem sa Zemlje, a potvrda je stigla i od svemirske letjelice Mars Express koja je pratila spuštanje iz orbite.

Lander Schiaparelli, težak 577 kg, trebao je sletjeti na Mars nakon rizičnog šestominutnog spuštanja na površinu planeta tijekom kojeg je korišten padobran i potisnici kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, navodi agencija Reuters.

Moramo malo pričekati da vidimo što se dogodilo s pokusnim landerom. Međutim, za ovu misiju se već sad može reći da je uspješna, rekao je čelnik ESA-e Jan Woerner u ESA-inom Centru za svemirske operacije u Darmstadtu u Njemačkoj.

Ovaj povijesni europski svemirski pothvat trebao bi dokazati europske sposobnosti postavljanja modula na Crveni planet, 13 godina nakon neuspjeha malenog Beaglea 2. Riječ je o vrlo osjetljivom manevru koji zahtjeva veliku preciznost. Dosad su samo Amerikanci uspjeli postaviti na Mars dva modula koja su uspjela funkcionirati.

Orbitalna letjlica TGO i 'lander' Schiaparelli prva su faza projekta ExoMars, ambiciozne europsko-ruske znanstvene misije koja se odvija u dvije faze, u godini 2016. te u 2020., u svrhu istraživanja za tragovima života danas i u prošlosti Crvenog planeta. TGO će biti zadužen za 'njuškanje' atmosfere oko Marsa kako bi otkrio plin u tragovima poput metana koji bi mogao naslutiti da postoji neki oblik današnjeg života na planetu.

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa. Godine 2003. euorpska sonda Mars Express spustila je mini-lander Beagle2, britanskog dizajna, ali taj nije nikada dao znakove života. Poznato je od 2015. da se Beagle 2 zbilja spustio na Mars, ali je bio oštećen.