Dva ruska kozmonauta i američki astrounat lansirani Sojuzom prema ISS-u

Dvojica ruskih kozmonauta i jedan američki astronaut lansirani su svemirskom letjelicom Sojuz na dvodnevno putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Amerikanac Shane Kimbrough iz američke svemirske agencije (NASA) te Andrej Borisenko i Sergej Rižkov iz agencije Roscosmos lansirani su u 10 sati po srednjoeueropskom vremenom s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.
Njihovo prvo lansiranje bilo je predviđeno u rujnu no odgođeno je gotovo mjesec dana zbog tehničkih pitanja.

Trojica bi trebala u svemiru ostati četiri mjeseca, a spajanje njihove letjelice na međunarodni laboratorij u svemiru predviđeno je u petak.

Na ISS-u već borave Anatolij Ivanišin, zatim Kate Rubins iz NASA-e te Takuya Onishi iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) koji bi se trebali vratiti na Zemlju 30. listopada. Roscomos je priopćio da je lansiranje bilo 'uspješno' i da se dolazak u svemirski centar predviđa u 9:59 u petak po GMT-u.

Kimbrough (49), koji je proveo manje od 16 dana u svemiru tijekom samo jedne misije na američkom svemirskom brodu Endeavour, bit će zapovjednik Ekspedicije 50 u svemirskom laboratoriju. Borisenko je proveo 164 dana u svemiru u svojoj prvoj misiji na ISS-u 2011., a Rižkovu je ovo prvi ulazak u kozmos.