Gljivarijada u Damlatinskoj zagori

Dalmatinska zagora ima više vrsta gljiva nego sjever Hrvatske ili Slavonija. Pa čak i tartufe. A i gljivara je sve više. Ponajviše zahvaljujući sinjskoj 'Sunčanici', jedinoj gljivarskoj udruzi u Dalmaciji.

Za ulazak u čudesni svijet gljiva s njezinim članovima potrebni su vam topla odjeća i obuća, štap, nožić i košara. I potraga za šumskim blagom - može početi. Nekoliko prosenjaka i pokoji kračun, za ručak će biti i više nego dovoljni.

Punih košara iz pohoda se vratila cijela družina. Imamo čak i jednog vrganja što je rijetkost za ovo doba godine, lisičarke, pršutnice, sunčanice, muharu, razne puževice, zdjeličarke, rekao je Josip Budinski iz Sinja.

Od 60-ak donesenih, nekima je pošlo za rukom pronaći i više od 20 vrsta gljiva. Ja poznajem jedno 10, 12 vrsta i svake godine upoznajem pom jednu ili dvije više, jer ako idete na više onda se možete zabunit, a to je opasno, rekla je Vesna Vučković iz Sinja.

Samo jedna zelena pupavka smrtna je prijetnja i višečlanoj obitelji. No ljekovita ganoderma ima i antikancerogena svojstva. Ona inače nije jestiva ovako nego osušena i samljevena pa se rade pripavci, kuha se kao čaj i tako, kaže Slobodanka Antičić iz Splita.

U svijetu u kojem je najvažnije pravilo da pravila nema, lako se izgubiti. Stoga valja biti iznimno oprezan. Ključno je strpljivo i pažljivo istraživati, a uz dobru literaturu zlata je vrijedan i savjet iskusnijih. Važno je znati kako ih prepoznati, ubrati, ali i pripremiti. Ovisno o spretnosti kuharice, kažu -  na 100 načina. K tome, može ih se i sušiti, kiseliti pa i zamrzavati.