Škola kuhanja: Lungić omotan pancetom

Pozicija svinjskog lungića slovi kao najukusniji dio svinjskog mesa. Na žalost često u pripremi ne uspije najbolje, pa ga je danas kuharica amaterka Andreja Čakija iz Zagreba pripremila obloženog pancetom ili slaninom. Tako je pokazala kako lungić može ostati sočan ujedno objasnivši i tehniku oblaganja pečenke bez korištenja čačkalica. Panceta je ovom blagom komadu mesa dala okus i aromu. Na kraju je Andreja dovršila omotani lungić u pećnici, što je bio još jedan koristan savjet za pripravu ovog sjajnog jela.

LUNGIĆ OMOTAN PANCETOM

SASTOJCI 
Za 3 osobe:

Lungić - 1 kom
Tanko narezana panceta (slanina) - 250 g
Svinjska mast
Sol (malo)
Prilog:
sotirano povrće (paprika, tikvica, luk, poriluk ili drugo povrće) 

POSTUPAK PRIPREME: 
Lungić očistiti od žilica i površinske kožice tankim nožem. Blago posoliti. Posložiti tanko rezanu pancetu, jednu do druge, na alumijsku foliju. Prekriti drugim komadom folije i tući ravnom stranom bata za meso, da se spoji u  tanki plašt. Ukloniti gornji sloj folije i položiti lungić na sredinu. Uz pomoć folije zarolati lungić i umotati ga u pancetu. Peći na tavi sa svih strana. Lungić premjestiti na pekač zaštićen papirom za pečenje i staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200°C, desetak minuta. Lungić izvaditi da odmori, a za to vrijeme na tavi sotirati na trake narezano povrće. Potom lungić odmotati i
narezati na odreske debljine 2 cm. Servirati na podlozi od sotiranog povrća.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.