Škola kuhanja: Brudet, brodet, brujet

U ovoj epizodi kuhao je Siniša Cerin, mesar i instruktor ronjenja na dah iz Rovinja. Brudet, brodet ili brujet nazivi su koji se u raznim područjima zemlje koriste za današnje jelo. Vrstan poznavatelj ribe, Siniša je gledateljima savjetovao koju ribu odabrati za brudet, te kako je očistiti i obraditi za pripremu ovog jela. Uz važan savjet o laganom okretanju posude umjesto miješanja kako bi riba ostala čitava, Siniša je pokazao kako balansirati okuse slatko-kiselo, jednu od kuharskih tajni, koju je naučio u školi kuhanja.

Palentu koju Siniša predstavlja kao prilog podrobnije će objasniti neki od kuhara amatera u novim epizodama Škole kuhanja.

BRUDET, BRODET, BRUJET

SASTOJCI 
Za 6 osoba:

Miješana riba - 2 kg
Luk crveni - 1 kg
Češnjak - 4 češnja
Mrkva, celer korijen, peršin korijen - 300 g
Vino (bijelo ili crveno po želji) - 2 dcl
Prošek - 1 dcl
Pelati rajčice - 0,5 kg
Koncentrat rajčice (po želji)
Kvasina - 0,5 dcl
Limun sok
Lovor list, grančica ruzmarina
Sol, papar u zrnu
Prilog:
palenta 
 
POSTUPAK PRIPREME:
Očistiti ribu. Većim komadima odrezati glave i repove, po želji filetirati i odvojiti  kosti. Očistiti korjenasto povrće. U dubokoj posudi popržiti kosti i korjenasto povrće, dodati peršin list, uliti vodu. Pustiti da zavrije, pa pustiti da nastavi krčkati. U drugu duboku posudu staviti ekstra djevičansko maslinovo ulje, popržiti luk narezan na tanke polumjesece, dodati pelate rajčice i sjeckani češnjak. Nakon par minuta zaliti vinom, prošekom i temeljcem te dodati začine.
Kad luk omekša, položiti prethodno nasoljenu ribu, malo kvasine i doliti temeljca da pokrije ribu. Vatru smanjiti i pustiti da krčka otprilike 15 minuta. Po želji umiješati i žličicu koncentrata od rajčice za jaču boju i kiselost umaka. Ne miješati – nekoliko puta posudu lagano protresti. Kad je gotovo i malo se ohladi, zaliti s još ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.