14. međunarodna izložba inovacija ARCA 2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je 14. Međunarodna izložba inovacija Arca 2016.

Izložba je otvorena do subote i na njoj je predstavljeno 180 inovacija inovatora pojedinaca i istraživačkih i razvojnih timova organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske.

Domaće inovacije predstavljaju udruženja inovatora iz cijele Hrvatske, poznate inovativne tvrtke, a zanimljivost ovogodišnje izložbe jest i velik broj inovacija nastalih na fakultetima – izlaže čak 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Inovacije koje će biti predstavljene već su i patentirane ili su u postupku patentiranja, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

Tako primjerice Radionica željezničkih vozila Čakovec prvi puta na nekoj domaćoj izložbi predstavlja svoj, u svijetu jedinstven, samohodni vagon za rasuti teret, Tehnix novu eko inovaciju komposter za bioreaktorsko postrojenje, a Končar – Institut za elektrotehniku centralni pretvarač za fotonaponske elektrane. Tu su i zanimljive inovacije za svakodnevnicu poput prijenosnog sterilizatora čaša za napitke, ručne baterije sa spremnikom sredstava za samoobranu ili pak naprave protiv krađe trkaćih automobila, a jedan inovator iz Solina ima i rješenje za poplavu – idejni projekt za obranu od poplava i proizvodnju električne energije. Neke od najzanimljivijih inovacija ovogodišnje izložbe nastale su ipak u Kini poput lifta koji ne pada – kako sami najavljuju jedini takav u svijetu ili pak specijalnog prezervativa protiv AIDS-a.

U okviru izložbe održat će se i popratni program namijenjen poduzetnicima i inovatorima, ali i djeci i mladima. Tako će Forum 'Inovacije-pokretač razvoja' odgovoriti na pitanja gdje smo i kamo stremimo u razvoju inovativnog poduzetništva (danas u 13 sati), a Dan inovativnih ideja upoznate mlade inovatore s institucionalnim potporama i zanimljivim inovativnim idejama njihovih vršnjaka (petak u 14 sati).
U subotu, zadnjeg dana izložbe školarci će i sami moći postati inovatori na radionicama pod nazivom 'Inovacije kroz zabavu', a Izložba će biti zatvorena dodjelom nagrada u 15 sati – brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te najznačajnije nagrade izložbe Grand Prixa.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Organizator je Udruga inovatora Hrvatske.

Ekipa Dobrog jutra svratila je do NSK neposredno prije otvaranja i provjerila kako radi uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača kojeg na izložbi predstavlja Saveza udruga inovatora Istarske županije: