19. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade

Već dva desetljeća Hrvatski centar Assitej unapređuje kazalište za djecu i mlade. Važna je karika u tome istoimeni festival. 19. Assitej otvoren je u čakovečkom Centru za kulturu.

Festival, za koji se ulaznice rasprodaju mjesec dana unaprijed, privuče u Centar za kulturu stotine, pa i tisuće školske djece. Novim se predstavama vesele i učenici osnovne škole iz Vratišinca.

'Bajka o žar ptici' zagrebačkog kazališta Žar ptica, autorski projekt Ivice Boban, otvorio je 19. Assitej. Ove godine imamo priliku pogledati 10 najboljih produkcija od prošle godine i odabrati unutar toga one najbolje, ističe Leo Vukelić, predsjednik HC-a ASSITEJ. A izbor najboljih je zadatak stručnog žirija. Mislim da je najvažnije to da u ovo vrijeme kad su, zapravo, umjetnički predmeti u školama srezani, mogli bi reći na nulu, da učenici imaju prilike negdje se malo bar estetski obrazovat. Mislim da na taj način stvaramo jednu dobru kazališnu publiku za ubuduće, kaže Romano Bolković, voditelj Kazališne djelatnosti CZK Čakovec.

A koliko je važna interakcija kazališnih umjetnika, učitelja i učenika, otkrio je polaznicima radionice njemački stručnjak prof. dr. Gerd Taube, predsjednik njemačkog Saveza za kulturno obrazovanje mladih. Kazalište za školu može biti prostor koji donosi novi pogled na svijet, potpuno drukčije umijeće i način tumačenja svijeta od onoga koji se objašnjava u školi. Takve spoznaje približavaju svijet, kaže.

No mnogi su razlozi nedovoljne povezanosti kazališta i škola u Hrvatskoj. Potrebna bi bila kulturna strategija i bolja pozicioniranost uopće umjetnosti u odgoju i obrazovanju. I kazalište kao medij koji je u živoj komunikaciji sa svojom publikom. Što je danas, u doba ovih digitalnih urođenika potpuno korisno i trebalo bi biti nezaobilazno, smatra Ina Šufljić Horvat, dramska pedagoginja.

Assitej u Čakovcu ogledni je primjer kako kazališni svijet učiniti djeci - prijateljskim mjestom.