11. međunarodno violončelističko natjecanje 'Antonio Janigro'

Umjetnička škola Poreč ugostit će od 20. do 25. listopada 2016. jedanaesto izdanje Međunarodnog violončelističkog natjecanja 'Antonio Janigro' za natjecatelje do 20 godina starosti, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Umjetničke škole Poreč.

Ustanovljeno 1995. na prijedlog Koncertne direkcije Zagreb i profesorice Dobrile Berković-Magdalenić, natjecanje nosi ime iznimnog umjetnika, dirigenta i pedagoga koji je osnovao Komorni orkestar Radio Zagreba i ansambl Zagrebačkih solista te ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Tijekom vremena natjecanje se afirmiralo kao jedno od najuglednijih međunarodnih violončelističkih natjecanja. Velik interes i uspjesi mladih hrvatskih i stranih violončelista trajan su poticaj za nastavak ovog iznimno uspješnog projekta. 11. međunarodno violončelističko natjecanje 'Antonio Janigro' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreča i Turističke zajednice Grada Poreča.

Na ovogodišnje se natjecanje prijavilo 77 kandidata kojima se pruža prilika za osvajanje brojnih nagrada, od novčanih nagrada i koncerata s renomiranim orkestrima i komornim ansamblima, sudjelovanja na majstorskim radionicama i seminarima vrhunskih pedagoga, do vrijednih gudala i kutija za violončelo.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je 11. izdanje ovog već tradicionalnog događaja, koje će se odvijati od danas do utorka. Nastupit će 77 natjecatelja iz 16 zemalja svijeta, podjeljenih u 6 kategorija.
U Poreču večeras počinje violončelističko natjecanje „Antonio Janigro" :: Radio Pula