Gala-koncert pobjednika natjecanja Papandopulo

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo sveobuhvatno je natjecanje mladih glazbenika, a održalo se krajem rujna. Svi pobjednici imaju mogućnost nastupa na hrvatskim festivalima, te studijsko snimanje za HRT.

Prvoplasirani iz svih kategorija, kao i prethodnih godina, publici će se predstaviti na gala-koncertu pobjednika 24. listopada 2016. u velikoj dvorani Lisinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a uz izravan prijenos na HRT3 od 19.30 sati.

Natjecanje je zamišljeno kao platforma za otkrivanje i dokazivanje najboljih mladih hrvatskih glazbenika, prije odlaska na međunarodna natjecanja.

Ovogodišnje natjecanje posvećeno 110. obljetnici rođenja i 25. obljetnici smrti velikog i svestranog skladatelja Borisa Papandopula, čije ime natjecanje nosi. Boris Papandopulo jedan je od najvećih skladatelja u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti glazbe. Rođen je samim početkom prošlog stoljeća, 1906., u Njemačkoj, u Honnefu na Rajni, diplomirao je dirigiranje u Beču, a kompoziciju u Zagrebu. U ranim godinama karijere djelovao je kao zborovođa u Zagrebu i Splitu, a nakon 1940. kao operni dirigent i direktor opere u opernim kućama u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i Splitu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u svoj opus upisao je oko 440 djela različitih vrsta i sastava, od solističkih za brojna glazbala, preko komornih do velikih vokalno-instrumentalnih djela te opera i baleta.
Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo
Maestro Tonči Bilić gostovao je u Hrvatskoj uživo kako bi najaviti ovogodišnji koncert.