Nagrada Gjalski Željku Ivankoviću

Ovogodišnja nagrada Gjalski, za najbolje prozno djelo objavljeno protekle godine u Hrvatskoj, je roman Željka Ivankovića 'Rat i sjećanje'. Objavilo je to prosudbeno povjerenstvo, ujedno najavljujući manifestaciju 'Dani Ksavera Šandora Gjalskog' u Zaboku.

U uži izbor za Nagradu ušle su sljedeće knjige: Doba mjedi Slobodana Šnajdera, Knjiga izlazaka Kristijana Vujičića, Pjevač u noći Olge Savičević Ivančević, Rupa Ivane Simić Bodrožić, Policijski sat Luke Bekavca, Radikalna mjesečina Milka Valenta, Žena s drugog kata Jurice Pavičića i Kao ruža, kao zvijer, dragi moj FlaubertLidije Bajuk.

Željko Ivanković je pjesnik, pripovjedač, romanopisac, radio-dramski pisac, publicist i novinar, rođen 1954. Godine u Varešu (BiH). Objavio je više od 30 knjiga,a od 2011. godine Ex libris u Hrvatskoj objavljuje njegova izabrana djela: dnevnička proza 700 dana opsade/Tko je upalio mrak?, izbor eseja Identitet i druge opsesije, izbor priča Čovjek koji je odlazio u maglu, putopisni dnevnici Hod rubovima svjetova te roman Rat i sjećanje.

Malo je reći da sam iznenađen i počašćen. Nagradu Gjalski smatram hrvaskim Nobelom za prozu, rekao je Ivanković na tiskovnoj konferenciji u Zaboku. Ne znam je li se svijet iznenadio Nobelu za Dylana, ali dodjela Gjalskog meni je svakako iznenađenje. Vjerojatno još samo jedno iznenađenje može biti ovoliko, a to je Dinamo pobjedi u Ligi prvaka, našalio se dobitnik i uz smijeh dodao kako mu je drago što je njegova osobna priča dobila priznanje kao književna vrijednost, nakon ovog danas, sam sebe počinjem persirati.

Nagradu Gjalski dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, a svečana dodjela održat će se u subotu, 29. listopada 2016. Čime završava tjedan posvećen hrvatskom romanopiscu i novelistu Ksaveru Šandoru Gjalskom (1854-1935.).