Sve više ekoloških proizvođača hrane

Iako broj ekoloških proizvođača stalno raste - Hrvatska ih ima samo oko 3100. Malo i u odnosu na površine kojima raspolažemo za tu proizvodnju, koja omogućava održivo gospodarenje, pa čuva plodnost tla.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji neki od ekoloških proizvođača s bogatim iskustvom povećavaju ponudu proizvoda. Na imanju obitelji Budrovčan u Velikoj Pisanici pokraj Bjelovara još se mogu ubrati maline.

Nije to slučajno, jer već 20 godina ova obitelj organski uzgaja hranu tehnologijom efektivnih mikroorganizama, što plodovima daje dugu rodnost i otpornost. Tlo mora živjet priprema s dosta mikroorganizama s povećanim sadržajem humusa ,ono što smo mi nakon dosta godina rada uspjeli dobit i na takvim terenima dobivamo uspješno mrkvu i peršun i ostale povrtne kulture, kaže
Ivica Budorovčan iz Velike Pisanice.

I djeca ove obitelji uključila su se u organski uzgoj hrane, a Danijela studira agronomiju, dakako, ekološki smjer. Na imanju odmah upada u oči raznovrsnost organske proizvodnje.

Do izražaja dolazi i povezanost biljne i životinjske proizvodnje kojima se zaokružuje organski ciklus. Uzgajaju se ovdje organski i crne slavonske svinje, krave, kokoši.

Kako bi obogatila ponudu, obitelj Budrovčan namjerava pokrenuti i organsku proizvodnju povrća u plastenicima. Kupci sve više prepoznaju vrijednost hrane uzgojene bez ikakvih kemijskih sredstava.