Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru - One Take Film Festival, čije 8. izdanje s beskonačnošću kao 'light motivom' počinje sutra u Zagrebu u prostorima Kina Europe. Posjetitelji će vidjeti niz naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program 'One Take in Space' izvan konkurencije, filmove u jednom kadru predstavlja u galerijskim prostorima, u čemu niz godina Festival surađuje sa zagrebačkom galerijom Greta. Ove je godine taj program posvećen njemačkom konceptualnom autoru Florianu Gwinneru, koji se u Greti predstavlja s četiri filma. Florian Gwinner studirao je arhitekturu i vizualne komunikacije, a u svojim se djelima bavi odnosima materijalne i konstruirane stvarnosti, prirodnim i artificijelnim elementima, objektima u svijetu koji nas okružuje, različitim aranžmanima predmeta u našoj okolini te konstruiranjem začudnih artificijelnih mikrosvjetova u kojima se odražava naš stvarni svijet, dok se granice među tim svjetovima često gube.  Program ostaje otvoren do subote.

Već tradicionalno u Gliptoteci HAZU postavljena je izložba vezana uz sam koncept i ideju festivala. 'Kretanje u krug' izložba je devetero hrvatskih umjetnika, a ostaje otvorena do 25. listopada. Riječ je o izložbi koja, polazeći od strukture rada koju karakterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuje mjesta prelaženja granica između medija, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija - fotografije i grafičkih medija. Izlažu, među ostalima, Goran Trbuljak, Boris Greiner, Dalibor Martinis, Sandro Đukić, Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Tomislav Gotovac.

U popratnom programu festival nudi tri iranske uspješnice snimane u jednom kadru, retrospektivu njemačke producentice, redateljice i scenaristice Maren Ade te 'the best of' londonskog natjecateljskog programa One Shot Movie Competition.

Tijekom festivala održat će se okrugli stol pod nazivom Kadar izazova na kojem će sudjelovati autori Ewa Gorzna i Boris Greiner, teoretičar Hrvoje Turković i filmolog Nikica Gilić.  Moderator je filmski kritičar i novinar Hrvoje Pukšec.

Od sveukupno 49 filmova koje će posjetitelji moći vidjeti u tri dana, u službenoj konkurenciji nalaze se 24 naslova iz 13 zemalja svijeta, od Velike Britanije, Španjolske, Austrije, preko Kanade i Irana do Hrvatske. Riječ je o 20 kratkometražnih i 4 dugometražna  filma koji se bore za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala. O najboljem filmu odlučit će žiri u sastavu Ewa Gorzna, poljsko–finska umjetnica; Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica; te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.

Što sve posjetitelje Festivala očekuje od petka do nedjelje za Dobro jutro otkrila je Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala.