Dalmacija Ultra Trail, utrka kroz Dalmaciju

Od danas pa sve do nedjelje stazama Dalmacija Ultra Traila protrčati će preko 300 natjecatelja iz 31 zemlje, među kojima i mnoga svjetski poznata imena iz svijeta trail trčanja.

Pripreme za ovu iznimno važnu utrku trajale su preko godinu dana, trasirano je više od 300 km staza, potrošeno više od 2000 radnih sati, angažirano preko 200 volontera.

Osim organizacije same utrke i promocije Dalmacije kao idealne destinacije za outdoor aktivnosti, sport i natjecanja, pustolovni i izletnički turizam, u projektu su uz jedinice lokalne samouprave, turističke urede, udružene lokalne planinarske udruge, dobrovoljna vatrogasna društva i kulturno umjetničke udruge. Organizatori žele posebno istaknuti veliku pomoć štićenika Udruge roditelja djece i odraslih s posebnim potrebama Prijatelj Omiš, koji su na svojim radionicama izradili signalne zastavice. 

I prije početka ostvaren je veliki cilj. Utrka je dobila ITRA bodove (bodove međunarodne trail asocijacije), čime je ušla u popis najelitnijih svjetskih utrka. Dobivanjem ITRA bodova Dalmacija ultra trail  na listi je kvalifikacijskih utrka za Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB ), najpoznatiju svjetsku trail utrku, utrku koja se smatra kao neslužbeno svjetsko prvenstvo.

Stazama Dalmacija Ultra Traila protrčati će preko 300 natjecatelja iz 31 zemlje, među kojima i mnoga svjetski poznata imena iz svijeta trail trčanja, poput slovenaca Tonija Vencelja, ovogodišnjeg pobjednika Valamar Traila 71 km i Marjana Zupančića, pobjednika 100 milja Istre 2016. Tu je još i Lionel Trivel, pobjednik  Trail Du Roc De La Lune 2016 - Ultra Du Pas Du Diable i trećeplasirani na Ultra Trail du Mont Blanc 2015 -TDS.

Među ženama naći će se i talijanska zvijezda trail trčanja, Francesca Canepa, dvostruka pobjednica Tor de Geants, utrke duge 320 km i 24.000 m/nv, pobjednica 100 Milja Istre i ovogodišnja pobjednica 4K Alpine Endurance Trail Valle d'Aosta, utrke duge 350 km, koja svladava 25.000 metara visine. Pokušajte zamisliti da se popnete 3 puta s razine mora na  Mount Everest ili skoro 15 puta zaredom otrčite od Makarske do biokovskog vrha Sv. Jure.  Franceski je za to trebalo 98:04' sati.

Kalkulaciju za pobjedu sigurno je napravio i britanac Charlie Sharpe, višestruki pobjednik niza utrka, koji se ovdje prijavio na utrku dugu 60 km. Hrvatske boje na utrci 110 km branit će Duje Lekšić Crv, pobjednik niza domaćih utrka koji je prije nepunih mjesec dana završio Tor de Geants.

Utrka Dalmacija Ultra Trail sastoji se od 4 dužinske kategorije:
     165 km - start Omiš, danas u 13 sati s Trga Knezova Kačića
     110 km - start Klis,  sutra u 21 s Kliške tvrđave
       60 km  - start Baška Voda, subota u 9 sati s Rive u Baškoj Vodi
       20 km - start Dugi rat, subota u 13 sati, iz Centra grada
Limit utrke na 20 km je u 19 sati , 60 km u ponoć, 110 km u nedjelju u 6, utrke 165 km u nedjelju u 13 sati.

Više o utrci za Dobro jutro, Hrvatska  govorila je Anamaria Marović, iz Udruge 'Dalmacija Ultra Trail':