Strunjan - vrlo posjećeno turističko odredište

Strunjan je gradić u slovenskom dijelu Istre. Pogled s obližnjih brežuljaka otkriva sve ono što je Strunjan - gradić soli, maslina, povrća i turizma. To će mjesto u općini Piran dobrodošlicu zaželjeti zaštićenim drvoredom pinija zasađenim 30-ih godina prošloga stoljeća.

Obale strunjanske lagune od davnina su prepoznate kao ugodno mjesto za odmor. Laguna ili, kako je zovu, Stjuža od davnina je izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

Proizvodnja soli očuvala se sve do danas. Strunjanske solane najsjevernije su na Jadranu, te među tri zaštićene solane u Sredozemlju. Cijeli je strunjanski poluotok državni park prirode i jedini slovenski zaštićeni park koji se nalazi na moru.

Na pitoreskni Piran puca pogled sa strunjanskoga mola. Idealno mjesto za romantično vjenčanje. Strunjan je i hodočaničko mjesto. Vjernici svake godine, osobito za blagdan Velike Gospe, hrle u crkvu Blažene djevice Marije od Prikazanja. Strunjan je od davnina i poljoprivredni kraj. Blagi su brežuljci idealni za uzgoj maslina, kao i gotovo svih vrsta voća i povrća.

Zbog priodnih ljepota, ali i blizine Portoroža i Pirana, Strunjan je i vrlo posjećeno turističko odredište. Strunjan se svidio i slovenskim državnicima. Istra je mjesto ugodnog suživota, i to s obje strane granice. Odličan primjer - slikoviti Strunjan.