Ada Kezić izrađuje 'namještaj koji miriše'

Dizajnerica Ada Kezić je u galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu predstavila svoje radove od drva.

Finoća, toplina, mističnost, podatnost drva još je od studenskih dana veliki su joj izazov. Sve su prirodni materijali, znači koristi se slavonski hrast, naš domaći hrvatski materijal, domaći dizajn, domaći proizvođači, sve apsolutno hrvatsko 0.52 od vještih ruku do kreativnih misli, kaže umjetnica.

Ada Kezić
već godinama uspješno surađuje s malim proizvođačima namještaja koji su za razliku od onih velikih otvoreniji za suradnju s dizajnerima. Tako je nastala serija Lako namještaja. Sistem ekološkog namještaja, modularan, koji je dobio naziv iz jednog običnog razloga a to je da se vrlo lako spaja, znači svaki korisnik može sam spojiti bez problema, nema vijaka, metalnih okova, jednostavno postoji taj spoj utor i pero, zapravo letvice koje se u te utore stavljaju, dodaje.

Sve to razrađeno je u više varijanti: police, klupice, stolci. A inspiracija za stvaranje dolazi i iz Andersenovih bajki.  I u izradi urbane opreme u nacionalnim ili gradskim parkovima primjenjuje razna ekološka rješenja.

Njezin namještaj zovu namještaj koji miriše. Ali i koji želite dotaknuti. No pomaknuti ga - već je malo teže. Ipak su to komadi izrađeni od stoljetnog slavonskog hrasta.

Adin namještaj za sada se proizvodi u malim serijama, no boljim povezivanjem dizajnera i proizvođača možda uskoro bude prepoznat kao hrvatski izvozni proizvod.