U Auschwitzu pronađen privjesak, mala drvena klompa

Mala drvena klompa, koja je nekoć pripadala ženi deportiranoj u nacistički logor Auschwitz, pronađena je nakon više od 70 godina, objavila je lokalna zaklada.

Manji od šibice, privjesak je pravo malo remek-djelo iz Auschwitza, rekla je Agnieszka Molenda, voditeljica zaklade Auschwitz-Birkenau. Klompica je duga tek sedam milimetara i visi na malom lančiću, što upućuje na to da ju je zatvorenica koristila kao nakit.Zatvorenicima u logoru smrti bilo je zabranjeno izrađivati ili nositi takve predmete, pa Molenda kaže da je privjesak vjerojatno bio simbol otpora.

Privjesak je pronađen prilikom radova na tavanu zgrade u Budy-Boru, dijelu glavnog logora koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tijekom II. svjetskog rata. U toj se zgradi dogodio krvavi masakr u listopadu 1942. kada su čuvari nasmrt pretukli 90 židovskih zatvorenica iz Francuske. Privjesak je vjerojatno bio skriven između cigli u zidu tavana gdje su zatvorenici spavali i moguće da je pripadao nekoj od žrtava masakra, rekla je Molenda.

Njezina zaklada, koju su 2013. osnovali privatni kolekcionari i ljubitelji lokalne povijesti, skuplja predmete povezane s Auschwitzom i obližnjim kampovima koji se prostiru na oko 40 četvornih kilometara.